Helft van liquidaties in Zuid-Nederland

Ongeveer de helft van de criminele afrekeningen die in Nederland plaatsvindt, wordt in Noord-Brabant en Limburg gepleegd. Dat blijkt uit een inventarisatie van misdaadjournalist Mick van Wely over moord- en doodslagzaken in de periode van mei 2011 tot mei 2014.

In die periode waren er 28 moorden of vermissingen in het criminele circuit, goed voor grofweg een derde van het totaal aantal misdrijven met dodelijke afloop in de zuidelijke provincies. Van deze zaken kunnen er zeker 16 worden aangemerkt als liquidatie – 'een afrekening of het doelbewust uit de weg ruimen van iemand in het criminele circuit'.

Over heel Nederland werden er in de drie jaar zo'n dertig personen geliquideerd. Ruim de helft daarvan werd dus gepleegd in de zuidelijke provincies.

Lichte stijging

Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie zei in juli dat de zware criminaliteit van de Randstad naar het zuiden van Nederland verschoof. Een van de aanwijzingen was dat er een stijging te zien was in het aantal liquidaties. Volgens Van Wely klopt dat: in 2001, 2002 en 2003 werden er in Noord-Brabant en Limburg 14 liquidaties gepleegd, 2 minder dan de afgelopen drie jaar.

Dat lijkt een klein verschil, maar relatief gezien is het verschil groter, weet Van Wely. Sinds 2000 is het aantal moordzaken over het hele land met meer dan 30 procent afgenomen.

Lees meer over liquidatiezaken in het zuiden:

Liquidatie Aran de Jong op video

Nog geen doorbraak Tuna-zaak

‘Geld motief moord Volkan Düzgün’

Litouwer door hoofd geschoten