Drugs met helikopters van Marokko naar Spanje

La Guardia Civil zegt een criminele organisatie te hebben ontmanteld die per helikopter drugs vanuit Marokko naar Spanje overbracht. Er zijn twee helikopters in beslag genomen. Dat gebeurde al vorig jaar maar het is pas woensdag naar buiten gebracht.

Servische piloten

De organisatie gebruikte twee Servische piloten, oud-militairen die gespecialiseerd waren in zeer laag en in het donker vliegen. Op die manier konden de helikopters onder de radar van de Spaanse Defensie blijven.

Er zijn 18 mensen aangehouden, onder wie het veronderstelde hoofd van het netwerk en de vliegers. Over de nationaliteit van de overige verdachten is niets bekend gemaakt. Op zes plaatsen in Sevilla en Málaga zijn doorzoekingen gedaan waarbij drie voertuigen, veel mobiele telefoons, communicatieapparatuur, een geldtelmachine juwelen en 18.000 cash in beslag zijn genomen.

Marokko

De operatie liep al sinds begin 2017, nadat er en helikopter in beslag was genomen die was verborgen op een afgelegen lokatie bij Ronda, in de provincie Andalusië. Nadat deze helikopter in beslag was genomen hielden agenten de verdachten in de gaten en bleek de organisatie vorig jaar een nieuwe aan te hebben geschaft.

Deze tweede helikopter werd op 9 december in beslag genomen. Dat gebeurde nadat de heli vanuit Sevilla naar Marokko en terug was gevlogen, steeds geobserveerd door de Guardia Civil. De helikopter vloog onverlicht en heel laag.

In het dorpje Cabezas de San Juan (bij Sevilla) werden arrestaties verricht maar in de heli werd geen hasj gevonden. De Guardia Civil denkt dat de hasj uit de heli is gegooid omdat de observatie was opgemerkt door de criminelen.

Aan boord van de BO-105 helikopter, van Duitse makelij, kon ongeveer 900 kilo hasj worden vervoerd.