Hells Angel boos op Openbaar Ministerie

De 34-jarige afpersingsverdachte uit Arnhem die vorige week op vrije voeten kwam is naar eigen zeggen een voormalige Hells Angel, zo schrijft De Gelderlander. De man is ‘woest’ op het Openbaar Ministerie omdat hij ten onrechte aan de schandpaal genageld zou zijn. De man werd samen met twee medeverdachten opgepakt in oktober omdat hij een exploitant van een café op de Korenmarkt zou hebben afgeperst.

Zijn advocaat Michael Ruperti zegt tegen De Gelderlander dat er sprake is van onterechte stemmingmakerij van het OM. Ruperti: ‘Mijn cliënt, een oorlogsheld, wordt zonder bewijs van iets heel ernstigs beschuldigd. Uit het onderzoek is gebleken dat mijn cliënt helemaal niet bij de opgevoerde afpersing is geweest. Het enige wat er ligt, is een afgeluisterd telefoongesprek, waaruit het OM concludeert dat hij erbij betrokken was.’

Volgens de raadsman probeerde zijn cliënt te bemiddelen in een arbeidsconfilct. ‘Dat had niets te maken met afpersing en de Hells Angels.’

Het OM stelde juist dat de Hells Angels zouden zijn ingezet bij de afpersing. De verdachte heeft voor zijn arrestatie zijn lidmaatschap opgezegd. Ook over de andere twee verdachten is gezegd dat zij lid zijn van de Hells Angels.

De 34-jarige is als commando, volgens zijn advocaat Michael Ruperti, meermalen voor missies in Afghanistan, Irak en Bosnië is onderscheiden. Hij is momenteel schietinstructeur bij de landmacht. Hij werkte als portier in het Arnhemse café.

Het Openbaar Ministerie is tegen de vrijlating in hoger beroep gegaan bij het Arnhemse gerechtshof. Het OM noemde datmaandag ‘onbegrijpelijk’. De 34-jarige is door de Utrechtse rechtbank vrijgelaten vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’. Ruperti noemt de persoonlijke omstandigheden van de verdachte ‘zeer serieus’. ‘Zijn vader is ongeneeslijk ziek en door de inval van het arrestatieteam bij hem thuis staan zijn vrouw en twee kinderen van 2 en 9 jaar oud onder psychische begeleiding. Ondanks de waarschuwing van mijn cliënt zijn leden van het arrestatieteam ook met getrokken vuurwapen en bivakmuts de kamers van zijn dochters binnengestormd.’

Voor het OM speelt mee dat de afpersing zich heeft afgespeeld in de kring van Hells Angels. Het netwerk van de motorclub is volgens het OM vermoedelijk gebruikt om de afpersing voor te bereiden en uit te voeren.

In september zou de uitbater van het café onder dreiging van een vuurwapen en geweld, afstand gedaan van zijn aandeel in de club.