Hells Angel beloond voor breken met club

De oud-president van de inmiddels opgeheven Duitse motorclub Legion 81 heeft vier jaar en vier maanden cel opgelegd gekregen. De 40-jarige man wordt ervan beschuldigd de Hells Angels uit Kiel te hebben geholpen bij onder andere bedreiging en geweldpleging. Omdat de verdachte een verklaring heeft afgelegd tegen leden van de Hells Angels, krijgt de oud-president een flink lagere straf.

 

De man kon voor tien jaar in de gevangenis verdwijnen. De rechtbank wil met de lage straf het signaal afgeven dat het wordt beloond om uit motorclubs te stappen.

De verdachte zou voor de Hells Angels meisjes hebben gedwongen om in de prostitutie te gaan werken. Drie van hen getuigden tegen hem. Hij bood een van hen 5000 euro schadevergoeding aan, de andere twee zaten er volgens hem ‘alleen voor de show’.

Hij zou daarnaast in drugs en wapens hebben gehandeld in opdracht van de Hells Angels. Ook heeft hij stenen door ruiten van auto’s van leden van de rivaliserende club Bandidos gegooid om hen af te schrikken.

Dankzij de verklaringen van de man, kon de politie een grote actie opzetten, waarbij meer dan duizend agenten bordelen, panden en woningen doorzochten. De voormalige president van Legion 81 is bang voor wraakacties en had in de rechtzaal daarom een kogelvrij vest aan.

Justitie hoopt mede op basis van zijn getuigenissen de Hells Angels in Kiel te kunnen verbieden. De politie probeert in heel Duitsland de invloed van motorclubs terug te dringen, uit vrees voor escalatie van conflicten tussen rivaliserende clubs.

Zo werd zondag een prominente Hells Angel in Berlijn neergeschoten. Hij heeft een aantal dagen in coma gelegen, maar is inmiddels ontwaakt. Desondanks heeft de politie hem nog niet kunnen verhoren. André Sommer wordt in het ziekenhuis bewaakt door special forces en clubgenoten. Er wordt gevreesd dat de dader alsnog wil proberen Sommer te vermoorden.

De politie heeft inmiddels wel met getuigen van de aanslag gesproken. Een van hen kon een omschrijving van de dader geven. Het zou gaan om een slanke man van ongeveer 1,75 met een wollen muts, die vlak na de schietpartij vluchtte.