Hells Angels 9 maanden cel in

De rechtbank in Utrecht heeft vier mannen, waarvan twee lid van de Hells Angels, veroordeeld tot negen maanden celstraf in de ‘afpersingszaak’ in Arnhem. Het Openbaar Ministerie eiste 27 maanden, maar de rechtbank acht afpersing en diefstal met geweld niet bewezen.

De mannen hebben volgens de rechtbank het slachtoffer onder dwang een document laten ondertekenen waardoor hij afstand deed van zijn aandeel in Club 29 in Arnhem. Op een zolderkamer in de horecagelegenheid werd hij bedreigd met een voorwerp dat op een vuurwapen leek en hij kreeg klappen. De rechtbank acht bewezen dat dit is uitgevoerd door twee leden van de Hells Angels (36 en 38 jaar) in het bijzijn van de eigenaar, een 37-jarige Arnhemmer. 

De vierde verdachte is een 34-jarige militair uit Veenendaal die als portier werkte bij Club 29. Hij was niet aanwezig bij dit voorval maar de rechter ziet hem wel als initiator en medepleger. Tijdens de inhoudelijke zitting zei de man al dat hij zijn lidmaatschap van de Hells Angels heeft opgezegd.

Anders dan de officier van justitie achtte de rechtbank afpersing dan wel diefstal met geweld van de telefoon en afpersing van salaris dat de man nog tegoed had niet bewezen. De officier had daar 27 maanden gevangenisstraf voor geëist. De rechtbank stelde vast dat de telefoon die de man bij zich had, van de zaak was en dus niet afgeperst dan wel gestolen kon worden. Daarnaast had de man geen salaris meer tegoed, zodat van afpersing daarvan ook geen sprake kon zijn. De rechtbank achtte het strafbare feit ‘dwang’ wel bewezen en legde het viertal hiervoor de maximumstraf van negen maanden op.

Meer over deze zaak:

OM: 27 maanden cel tegen ‘Hells Angels’ (UPDATE)

Het bewijs in de Arnhemse ‘afpersingszaak’