Hells Angels in Bonn verboden

Hells Angels MC is in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz (Bonn) geschiedenis. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière (CDU) heeft besloten dat de club in die deelstaat te beschouwen is als een criminele organisatie.

Beroep

Eerder had de deelstaatregering al besloten de club te verbieden. Daartegen was succesvol beroep aangetekend. De rechter besloot dat alleen de Bundesminister van Binnenlandse Zaken de MC kon verbieden omdat de club in het gehele land actief is.

De politie sloot het clubhuis in Neustadt/Wied af en tegoeden van de vereniging zijn bevroren.

Verboden

In Duitsland zijn “criminele” motorclubs is sommige steden of deelstaten verboden maar in andere niet. De Hells Angels zijn bijvoorbeeld in Hamburg, Frankfurt en deelstaat Baden-Württemberg verboden, maar niet bijvoorbeeld in Hannover. In Berlijn voorkwamen de Angels een verbod door zichzelf in 2012 op te heffen.

Verschillende chapters van bijvoorbeeld de Bandidos (b.v. Aachen) en Mongols (b.v. Bremen), maar ook sommige support clubs zijn verboden.

Satudarah MC is sinds februari 2015 in geheel Duitsland verboden. Die club was vooral in het Roergebied sterk.

Rechter

In Nederland moet eerst de rechter besluiten over een verbod van een MC. Het landelijk parket diende onlangs een verzoek daarover in bij de rechtbank voor de Bandidos. Een burgemeester kan wel clubleden verbieden hun colours te dragen, middels een politieverordening, als volgens hem veiligheid of openbare orde in het geding zijn.

Zie recente berichten over spanningen in Duitsland binnen de Hells Angels:

Sinistere sfeer bij begrafenis Hells Angel

Duitse Hells Angel-baas geliquideerd