Hells Angels dumpten honderden wapens

De Hells Angels van Canada hebben 1994 en 2002 honderden wapense in de St. Lawrence rivier gegooid. Dat zegt de politie op basis van bronnen in het milieu. In die tijd vocht de motorclub een strijd uit met de rivaliserende club Rock Machine, waarbij meer dan 160 doden vielen.

De ruzie ging om een lucratieve drugsroute in de Canadese provincie Quebec, die grenst aan de Verenigde Staten. De motorclubs schrokken niet terug om liquidaties te plegen in het openbaar, waarbij ook omstanders het slachtoffer werden.

De Hells Angels hadden een duidelijk beleid: ‘Voor alle wapens die we gebruikten, gold: gebruiken en vernietigen’, verklaart een oud-lid van de motorclub. ‘Als we ze hadden gebruikt, gooiden we ze direct in de rivier.’ De Hells Angel zegt meer dan tweehonderd wapens in de St. Lawrence te hebben gegooid.

De politie is niet van plan om de wapens op te duiken. De meeste verdachten uit die tijd zitten al achter de tralies. In 2001 en 2009 pakte de politie bij grootscheepse acties bijna alle Hells Angels in Quebec op.

Daarnaast is de stroming op plaats waar de wapens liggen te hard: duiken kan veilig met een stroming van maximaal een knoop, het water stroomt daar met zeven knopen. ‘Er is een reden waarom de wapens daar werden gedumpt’, aldus een politiewoordvoerder.