‘Hells Angels plannen aanslag op kroongetuige’

De Belgische openbaar aanklager Ester Natus heeft bevestigd dat de Hells Angels een aanslag beramen op de kroongetuige in het proces rond de moorden op drie Outlaws. Ook zouden leden van de motorclub juryleden proberen te identificeren en vervolgens te intimideren.

Afgelopen maand begon het assisenproces tegen Hells Angel Ali Ipekci, die zich moet verantwoorden voor de moord op twee leden en een sympathisant van de motorclub Outlaws. Zij werden in 2011 werden doodgeschoten in Maasmechelen en in de Zuid-Willemsvaart gedumpt.

Volgens Natus zou de aanslag op weg naar de rechtszaal gepleegd moeten worden. Dat zou blijken uit informatie van de politie. De kroongetuige wordt maandag verhoord; de aanklager heeft gevraagd of het verhoor via een videoconferentie kan plaatsvinden.

Niet genoeg agenten voor bescherming’

Volgens Natus zijn er niet genoeg gespecialiseerde politiemensen beschikbaar om de getuige te beveiligen op de route naar de rechtszaal. Dat komt onder meer door het opgeschaalde terreurniveau, dat geldt sinds de arrestatie van mannen die mogelijk een terroristische aanslag wilde plegen.

Volgens de advocaat van Ipekci wordt de kroongetuige al genoeg beschermd, en is het voor het belang van het proces dat hij ter plekke verklaart. ‘Zijn geloofwaardigheid moet getoetst kunnen worden, onder meer op basis van zijn lichaamstaal. Als ze het leger kunnen inzetten in Antwerpen, dan moeten er toch ook middelen genoeg zijn om die man hier te krijgen.’ Het assissenhof besloot anders: de kroongetuige mag maandag via videoverbinding worden verhoord.

Auto bij jurylid

Daarnaast voelen de juryleden zich niet op hun gemak. Een reservelid voelde zich geïntimideerd toen een auto met gedoofde lichten van het erf van de buren reed. Daarna reed de auto nog eens langs het huis van de vrouw, nog altijd met gedoofde lichten.

De verdediging vreesde dat het incident ertoe zou leiden dat het reservejurylid op zou stappen, eventueel andere juryleden aan het denken zou zetten. Dat zou opnieuw vertraging voor het proces betekenen. Uiteindelijk besloot de vrouw als reservelid aan te blijven.

Getuige: er werd op mij geschoten

Op de zittingen van afgelopen week kwam, naast de bedreigingen, ook de drievoudige moord zelf aan de orde. Zo kwam onder meer Hells Angel Giovanni Moscatelli aan het woord. Hij was aanwezig bij de receptie waar de drie mannen werden doodgeschoten. De Outlaws wisten dat er Hells Angels aanwezig zouden zijn op de opening van een bandencentrale, en besloten daar naartoe te gaan.

Moscatelli, die op de dag van de moorden met krukken liep, zat eerder een tijdje vast voor de moord, omdat zijn krukken zijn stukgeslagen op de auto waarin de lichamen van de Outlaws werden gevonden. Hij verklaarde wat hij heeft gezien voordat de drie mannen dood werden gevonden:

‘Er stond een auto stil. Op mijn krukken ben ik ernaartoe gegaan. Ik ging er voorbij en op een bepaald ogenblik gaat de deur open en werd er geschoten op mij. Ik weet niet waarom. Ik heb me verdedigd met mijn krukken. Ik heb geslagen richting het wapen om mijn leven te redden. Een reactie die ieder normaal mens zou hebben. Ik ben op een been weg gehinkeld en het werd zwart voor mijn ogen.’

Moscatelli zou daarop naar een lokaal in de bandencentrale zijn gebracht, ondersteund door twee personen. Hij zegt zich verder niets van het incident te kunnen herinneren.

Lees ook:

Hells Angel raakte ‘in paniek’ van dode Outlaws


Zo werden de Outlaws in Maasmechelen vermoord


Twee kroongetuigen in Outlaws-moordzaak