Belangrijk HA-chapter ontmanteld

In het Belgische Bergen (Mons) zijn vrijdagochtend zes Hells Angels opgepakt, zo schrijft Het Nieuwsblad op maandag. Vorig jaar was één van de Amerikaanse grondleggers van de Angels, Sonny Barger, bij het chapter op bezoek. Volgens Het Nieuwsblad was het chapter van de Hells Angels/Nomads in Bergen in korte tijd uitgegroeid tot een van de gewelddadigste in België. 

Volgens bronnen van Het Nieuwsblad wees het bezoek van Barger op het belang van het Bergense chapter. 

Meer dan 200 agenten vielen vrijdagochtend in alle vroegte binnen op vijftien plaatsen in België. Het clublokaal van de bende was een chalet in Obourg met een stevige omheining. De agenten vonden daar een twintigtal vuurwapens, én een grootschalige wietplantage.

De motorbende was pas in december 2011 neergestreken in Obourg. ‘Voordien waren ze Nomads, een motorbende zonder lokaal’, zegt een gerechtelijke bron.

In Wallonië was er al een chapter van de Angels in Charleroi, maar het chapter in Bergen werd snel belangrijker en oversteeg zelfs de afdelingen van Gent en Antwerpen, traditioneel de grootste chapters in België.

De club werd in Bergen aangevoerd door Gauthier L.. De Angels uit Bergen bezochten vel andere motorclubs en zouden daar hebben geïntimindeerd en afgeperst.

Een deel van dat geld zou aan Christian M. (48) en Jean-Michel G. (46) geschonken zijn. De twee Angels werden in juni in Kortrijk tot 18 en 20 jaar cel veroordeeld voor een aanslag op concurrent de Outlaws. Met het geld konden ze goed leven in de Brugse gevangenis.

De Nomads kregen in hun eerste levensjaar al het bezoek van chapters uit Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland. Maar volgens het Bergense parket kregen ze nog hoger bezoek. Sonny Barger (74), een van de Amerikanen die de Hells Angels in 1957 oprichtten, was afgelopen zomer in Parijs om een boek te promoten. Hij zou daarna de Nomads opgezocht hebben.

Twee weken geleden kreeg de politie informatie dat de Nomads twee aspirant-leden urenlang zouden hebben mishandeld. ‘Omdat er sprake was van foltering besliste de onderzoeksrechter in te grijpen’, zegt het parket. Zes mensen werden aangehouden, onder wie president Gauthier L. uit Frameries – bijgenaamd ‘Le Grand’ -road captain J.C. uit Ath, en sergeant at arms ‘Choco’ uit Quaregnon. Er waren ook twee West-Vlamingen onder de arrestanten.