Geen bewijs aanslag burgemeester Helmond
Het onderzoek naar een dreiging tegen de burgemeester van Helmond heeft niets opgeleverd. Er is behalve één tip geen bewijs op tafel gekomen. Het Bossche parket heeft onlangs aan de advocaat van verdachte Sleman L. laten weten dat deze geen verdachte meer is. L. was op 27 november 2010 aangehouden en 12 dagen vastgezet. Hij was verdacht van het voorbereiden van een moord op burgemeester Fons Jacobs (foto). Nu blijkt ook dat diens “beveiliging” mogelijk alleen voor de publiciteit naar buiten is gebracht.
Het onderzoek is begonnen op basis van een anonieme tip die was binnengekomen bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) van de politie. Daarin was sprake van het voorbereiden van een poging tot moord, in relatie tot problemen en geweld rond coffeeshop Carpe Diem. Bert de Rooij, advocaat van de verdachte, zegt tegen Crimesite dat er hoegenaamd ‘niets’ aan bewijs bijgekomen, het is bij die ene anonieme tip gebleven.
De Rooij: ‘Er zijn drie zoekingen geweest op plekken waar mijn cliënt heeft verbleven. Daarbij is wel zegge en schrijve één patroon van een vuurwapen gevonden. De reactie van mijn cliënt daarop was dat de politie bij een vorige zoeking niet goed had gezocht.’
Volgens De Rooij is zijn cliënt ook niet inhoudelijk over de moordaanslag bevraagd, ook al omdat er naast de tip helemaal geen ander (ondersteunend) bewijs was. ‘Er was geen telefoontap, geen printlijst, geen getuige, niks. De enige inhoudelijke vraag die de politie aan hem stelde was: “nou vertel het dan maar”. Toen antwoordde cliënt: “wat moet ik vertellen, ik weet niks”.’
L. werd direct opgepakt na de binnenkomst van de CIE-tip. Pas een kleine week later werd zijn aanhouding bekend gemaakt in de media. En pas vanaf dat moment is burgemeester Jacobs ‘ondergedoken’ en beveiligd. Maar omdat er geen enkel ander bewijs is gevonden naast de anonieme tip lijkt het er dus op dat de beveiligingsoperatie rond de burgemeester alleen voor de bühne is geweest. De vraag is met welk doel.
Opvallend is ook dat na afloop van de in bewaringstelling door de rechter-commissaris de officier van justitie geen vordering gevangenhouding heeft gedaan, wat ingeval van voorbereidingshandelingen van een moord toch wel te verwachten zou zijn.
De Rooij: ‘Ik sluit niet uit dat het OM een nevendoel had om mijn cliënt voor dit zware misdrijf aan te houden. Misschien wilden ze op deze manier zijn dna kunnen afnemen, ik weet het niet.’
De Rooij vindt het verder opmerkelijk dat er achtereenvolgens maar liefst vier officieren van justitie met de zaak bezig zijn geweest.
Zie ook:
‘Bedreiging burgemeester valt wel mee’ UPDATE
Burgemeester van Helmond weer in beeld
Burgemeester Helmond weer aan het werk
Bedreiger burgemeester Helmond vrij