Henk Kuipers verdacht van 13 misdrijven

No Surrender-voorman Henk Kuipers wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van 13 misdrijven, waaronder deelname aan een criminele organisatie, diefstal met geweld, afpersing, valsheid in geschrifte en mishandeling. Kuipers moet volgende week in Groningen voor de rechter verschijnen in een zogenaamde pro forma-zitting. 

De misdrijven vonden plaats vanaf 2014. Er zijn meer dan 10 slachtoffers van afpersing en mishandeling.

Intimiderend

Bij de afpersingszaken zou Kuipers (op de foto rechts) volgens het OM een soort bemiddelende rol hebben gespeeld in zakelijke conflicten. Kuipers zou daarbij uiterst agressief en intimiderend zijn geweest. Volgens het Dagblad van het Noorden dreigde Kuipers, in een geschil met een bedrijf uit Amsterdam, No Surrender-oprichter Klaas Otto ‘en andere jongens van de club van ons’ mee te nemen.

91.000 euro

Van een bedrijf in Friesland eiste Kuipers 91.000 euro. In deze zaak is er nog een tweede verdachte: Alfred W. (59) uit Sneek. De meeste zaken lijken echter te gaan om geweld dat zou zijn gebruikt tegen (oud-)motorclubleden. Slachtoffers incasseerden klappen, moesten onder dwang hun clubhesjes inleveren en soms waardevolle spullen afstaan. (Zie ook: Zo ga je met bad standing No Surrender uit.)

Henk Kuipers werd in december vorig jaar opgepakt in zijn woning in Emmen.