Henk Rommy naar Nederland

Henk Rommy, alias de Zwarte Cobra, komt naar Nederland. Hij wordt tijdelijk uitgeleverd, om te kunnen getuigen bij het Passageproces en zelf te worden vervolgd in dit proces. Wanneer hij precies naar Nederland wordt overgebracht is nog niet duidelijk.

Nederlandse straf

Advocaat Mark Teurlings meldt desgevraagd aan Crimesite, dat hij verwacht dat de uitlevering over ongeveer drie maanden plaats zal vinden.  ‘Zowel de Amerikanen als de Nederlandse overheid stelt voorwaarden aan de uitlevering. Dat moet allemaal nog worden geformaliseerd. Zo wil justitie in de VS dat zijn Amerikaanse straf in Nederland gewoon doorloopt en dat deze niet wordt afgetrokken van zijn eventuele Nederlandse straf.’ Aldus Teurlings, die zich jarenlang voor Rommy heeft ingespannen. 

Maximale straf

Henk Rommy werd in januari 2005 uitgeleverd aan de VS, na een aanhouding op verzoek van de VS in Spanje in november 2003. Volgens de Zwarte Cobra was er sprake van uitlokking, hetgeen in Nederland niet is toegestaan. In september 2005 werd hij veroordeeld tot twintig jaar cel, de maximale straf. Omdat hij geen schuld bekende, kreeg hij geen strafkorting. 

Hen Rommy schreef regelmatig columns op Crimesite over zijn leven in de Amerikaanse gevangenis. De columns werden gebundeld in het boek Berichten uit de bajes.