Henk Rommy nog steeds in isolatie

Henk Rommy zit in de Amerikaanse gevangenis Fort Dix, New Jersey, nog altijd in isolatie. Hij mag al anderhalve maand niet bellen, niet e-mailen en de kantine niet bezoeken. Rommy – alias de Zwarte Cobra – kwam eind september in de isolatie van de Special Housing Unit (SHU) nadat een bewaarster had gezien dat hij een telefoontje iun zijn cel had gehad. Dat telefoontje is nooit aangetroffen – volgens zijn Nederlandse advocaat Mark Teurlings ging het om een transistorradio. Hij is discilplinair gestraft omdat hij onregelementair zijn cel verlaten heeft en zich heeft verzet tegen een bewaarster. Teurlings verwacht dat Rommy nog maanden in isolatie kan blijven omdat hij inmiddels in de wacht staat voor een overplaatsing.

Waarom en waarheen Rommy wordt overgeplaatst is onbekend. Het Amerikaanse Bureau of Prisons geeft nooit uitleg over de plaatsing van gevangenen. Maar normaal komen Nederlandse gedetineerden na verloop van tijd allemaal terecht in Fort Dix totdat ze hun straf hebben uitgezeten.

Volgens Teurlings kan de behandeling van Rommy heel goed pesterij zijn. Het incident met de “telefoon” stelde volgens Teurlings niets voor. ‘Een bewaarster behandelde hem nogal agressief en begon aan zijn kleren te trekken en daarop is Henk zijn cel uitgerend. Daarvoor is hij nu gestraft.’

De Amerikaanse advocaat van Rommy heeft geprotesteerd omdat hij lange tijd geen toegang to zijn cliënt kreeg. Gisteren was er voor het eerst sinds weken een telefoongespek mogelijk. Rommy bereidt zich voor op zijn hoger beroep. In 2006 is hij veroordeeld voor een XTC-smokkel tot twintig jaar cel. Zoals het er nu voorstaat moet hij nog zeker 10 jaar in een Amerikaanse cel doorbrengen.

Rommy  is in 2003 in Spanje aangehouden na een uitlokking door een agent van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) en een Nederlandse DEA-infiltrant. Nadat advocaat Teurlings tegen deze infiltrant en tegen DEA-medewerkers in Nederland aangifte had gedaan werd Rommy eveneens in isolatie geplaatst en een aantal keren overgeplaatst.

Als hij kan schrijft Rommy bijdragen over zijn ervaringen in de Amerikaanse cel. Dit was de laatste.

Lees ook:

Henk Rommy in isoleercel