‘Henriquez niet overleden door nekklem’

Het is zeer onwaarschijnlijk dat Mitch Henriquez als gevolg van verwurging na een nekklem is overleden. Dat stelt een forensisch arts die is ingeschakeld door de advocaten van de verdachte agenten. In het rapport van de arts wordt als meest waarschijnlijke doodsoorzaak genoemd: hartstilstand of hartritmestoornissen. 

De rechtbank in Den Haag heeft besloten de inhoudelijke behandeling van de zaak Henriquez voorlopig niet te laten doorgaan. Die stond gepland voor 6 april. De familie van Henriquez was al overgekomen uit Aruba om de zaak bij te wonen.

‘De doodsoorzaak van de heer Henriquez is een belangrijk punt in de zaak. Daarom moet naar aanleiding van het overgelegde rapport nader onderzoek plaatsvinden. De patholoog en een andere forensisch arts moeten de gelegenheid krijgen om daarop schriftelijk commentaar te geven’, aldus de rechtbank.

Niet even sterk

Advocaat Richard Korver die de nabestaanden van Henriquez bij staat is op ‘zijn zachtst gezegd not amused’ over het verschijnen van het rapport. Volgens hem heeft de forensisch arts het lichaam van Henriquez niet zelf onderzocht. ‘Bovendien doet hij op basis van het dossier veronderstellingen waarvan wel meteen duidelijk is dat ze niet even sterk zijn’ zo meent Korver.

De 42-jarige Mitch Henriquez overleed eind juni 2015 nadat hij door de Haagse politie was aangehouden tijdens het festival Night at the Park. Hij overleed later in het ziekenhuis. Hij had zich hevig verzet tegen zijn aanhouding, waarbij de politie een nekklem gebruikte. Twee agenten worden vervolgd, drie anderen kregen een straf van hun werkgever opgelegd. De korpsleiding erkende eerder dat er grote fouten waren gemaakt bij de arrestatie van Henriquez.