‘Brinkman opgepakt om schending ambtsgeheim’ (UPDATE)

Oud-Tweede Kamer-lid en politieman Hero Brinkman (52) is gearresteerd op verdenking van schending van het ambtsgeheim. Dat heeft zijn advocaat Richard van der Weide laten weten aan het ANP. Maandagochtend was er een doorzoeking van de woning van Brinkman.

Telegraaf

Brinkman was werkzaam als inspecteur bij de politie in Amsterdam. Volgens de NRC is de verdenking dat Brinkman vertrouwelijke politie-informatie naar De Telegraaf heeft doorgespeeld over radicalisering van twee bestuursleden van de Amsterdamse Arrayan-moskee. De krant publiceerde daarover in november.

Caféruzie

De afgelopen zomer was hem voorwaardelijk ontslag aangezegd wegens plichtsverzuim en belandde hij binnen de politie op een zijspoor. Brinkman zou als agent in 2014 een vrouw tot een bekentenis hebben gedwongen over een mishandeling na een caféruzie, terwijl zij niet verantwoordelijk was voor deze mishandeling. Een vrouw sloeg in het café een andere vrouw met een glas in het gezicht. Het Openbaar Ministerie oordeelde toen dat Brinkman geen strafbare feiten had gepleegd.

Tijdens de verkiezingen in maart behaalde Brinkman geen zetels met zijn Ondernemerspartij.