Colombiaanse heroïne voor Nederland

De Nationale Politie in Colombia zegt een organisatie ontmanteld te hebben die zich bezig hield met zendingen van heroïne naar Nederland en de Verenigde Staten. Er zijn negen verdachten aangehouden met allemaal de Colombiaanse natonaliteit. Het onderzoek is gestart in oktober 2010 op basis van informatie van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA).  

De heroïne werd geproduceerd in verschillende laboratoriums in het binnenland van Colombia, in de provincies Cauca en Nariño. Vanuit Colombia gingen koeriers met koffers met dubbele bodem of bolletjes naar Nederland en de VS. Er werden tussenstops gemaakt in de Dominicaanse Republiek, Aruba en Curaçao. Ook werden er pakketjes per post verstuurd. 

Voor de export naar de Verenigde Staten gebruikte de groep contacten met het Mexicaanse kartel van Sinaloa, het grootste drugkartel in Mexico.

Zo zou er 40 kilo per maand Colmbia hebben verlaten. Drie verdachten – de broers Ricardo en Miguel Ángel Calvache Pino en Juan David Toro Serna zullen worden uitgeleverd naar de VS om te worden berecht in het Southern District van New York.