Tot acht jaar voor heroïnehandel vanuit de carwash

Zes Rotterdammers en een Nederlandse Spanjaard zijn deze week door de rechtbank in Tongeren veroordeeld tot celstraffen van veertig maanden tot acht jaar voor het verhandelen van honderden kilo’s heroïne en cocaïne aan gebruikers. De Belgische justitie berekende dat er tussen 2015 en 2107 een winst van 4 miljoen euro was geweest, aldus het Algemeen Dagblad.

(beeld uit archief)

Lang strafblad

De groep begon met een carwash aan de Aelbrechtskade in Rotterdam-West als dekmantel. In het onderzoek werd de groep “Paco” genoemd, met als hoofdverdachte, en eigenaar van de carwash, Yassine J. (37) uit Rotterdam. Dat is een man met een lang strafblad, onder meer voor doodslag. In 2015 verplaatsten ze de activiteit naar een woning in Maasmechelen in Belgisch Limburg. Ze verkochten daar volgens de rechtbank dagelijks ruim 560 gram drugs. Tussen augustus 2016 en september 2017 ging het om 100 kilo heroïne en 1,5 kilo cocaïne. J. leverde de drugs aan vanuit Nederland.

Luik

Vanuit de woning in Maasmechelen werd onder meer het gebied rond Luik van drugs voorzien. Eddine G. (30) had de leiding in die woning. De rechtbank denkt dat de groep misschien wel meer dan tien jaar bezig is geweest. De opbrengsten werden onder meer geïnvesteerd in vastgoed in Marokko.

Op 3 juli 2017 werd de woning binnengevallen door de politie. Die vond ruim 38.300 euro cash geld, zestien zakken met 4,8 kilo heroïne en 56 gram cocaïne. In de Rotterdamse carwash lag nog onder meer 20 kilo heroïne in een verborgen compartiment van een voertuig, twee automatische vuurwapens en ruim 36.700 euro contant geld. In de woning van de ouders van J. lagen 160.760 euro cash geld, een stroomstootwapen en een kogelvrij vest.

De politie beschikt onder meer over afgeluisterde telefoongesprekken om het bewijs rond te krijgen. Yassine J. (37) is veroordeeld tot acht jaar cel en een boete van 40.000 euro. G. kreeg zes jaar cel en een boete van 32.000 euro. De vijf andere verdachten kregen celstraffen tussen de veertig maanden en de vier jaar en ieder een boete van 16.000 euro. De aanklager had tot tien jaar cel geëist.