Heropening moordzaak Wilma Bres

Een cold case team van de politie heeft het onderzoek naar de dood van Wilma Bres uit Delft heropend. De Hoofdofficier van Justitie in Den Haag looft een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip. Na een uitzending van Peter R. de Vries kwamen er een aantal tips binnen bij de politie en het tv-programma. 

 

Inmiddels zijn diverse technische sporen met behulp van nieuwe onderzoeksmethoden opnieuw onderzocht door het Nederlands Forensisch Instituut. Hieruit zijn al verschillende nieuwe aanwijzingen gekomen, zoals een DNA-profiel. In de loop der jaren zijn nog een aantal tips binnengekomen. De technische sporen en tactische aanwijzingen zullen opnieuw geanalyseerd worden en vergeleken met materiaal van mogelijke verdachten en het slachtoffer.

De 32-jarige Wilma Bres werd in de nacht van 15 op 16 juli 1989 in Delft doodgestoken. Wilma speelde met een amateurgezelschap op de avond van 15 juli in de toneeluitvoering ‘Sondheim in the Park’. De moord staat daarom ook wel bekend als de ‘musical-moord’. Daarna dronk zij met enkele mede-acteurs en gasten wat in een café, waarna ze volgens getuigen omstreeks 02.00 uur ’s nachts op de fiets naar huis ging.

Een uur later werd Wilma door een voorbijganger op straat gevonden in een plas bloed. Aan de hand van getuigenverklaringen concludeert de politie dat ze rond 3 uur ’s nachts vermoord is. 

Op basis van meerdere getuigenverklaringen werd in 1992 een toen 31-jarige man aangehouden op verdenking van de moord op Wilma. De verdachte ontkende tijdens de verhoren iets met de dood van Wilma te maken te hebben. De aanwijzingen, die in zijn richting wezen, konden destijds niet met technisch of ander bewijs gestaafd worden. Daarom is de toenmalige verdachte vrijgelaten.