‘Herorganisatie politie om cybercrime nodig’

De politie moet flink herorganiseren om cybercrime te bestrijden. Dat zegt Wilbert Paulissen, Hoofd Landelijke Recherche, tegen het Financieele Dagblad. Volgens Paulissen maken steeds meer criminelen gebruik van internet en moet daarom de politieorganisatie in elke laag daarop worden ingericht.

Volgens de politietopman gebruiken maken steeds meer criminelen gebruik van internet. Dat komt voornamelijk doordat het steeds makkelijker wordt om bijvoorbeeld virussen te maken, terwijl dat eerst alleen was weggelegd voor criminelen met verstand van zaken.

Paulissen wil dat cybercrime onderdeel van 'het bedrijfsproces' van de politie moet worden. 'Als je bij de balie komt om aangifte te doen van een poging tot hacken, moet er wel iemand zitten die begrijpt waar het over gaat', aldus de topman in het FD.

Dick Schoof, Nationaal Coördiantor Terrorisme en Veiligheid, ziet ook een stijging in cybercrime. Hij zegt in de krant dat de opbrengsten van cybercrime elk jaar stijgen. Hij hoopt daarom dat de Tweede Kamer een wetsvoorstel aanneemt dat mogelijk maakt dat de politie inbreekt op andere computers.

'Het is de enige manier om bij de dader te komen. We hebben zulke opsporingsmethoden echt nodig', aldus Schoof. Het wetsvoorstel is omstreden, onder meer omdat verdachten verplicht kunnen worden om versleutelde gegevens te ontsleutelen.

Lees ook:

AIVD hackt internetfora

Cybercrime niet goed aangepakt

Hoe de politie jaagt op de hackers

Belgische justitie wil gaan hacken