Hoge Raad wijst showbizzmoord terug naar hof

De Hoge Raad heeft vandaag bepaald dat de showbizzmoord uit 1981 over moet.  Martien Hunnik was in deze zaak veroordeeld voor het doodschieten van platenproducer Bart van de Laar (foto). Hunnik had aanvankelijk bekend, maar trok zijn bekentenis later weer. Hij werd in 1984 veroordeeld en heeft 8 jaar in detentie doorgebracht. De Hoge Raad komt tot zijn oordeel op basis van gedragsonderzoek van Hunnik. Een drietal onderzoekers heeft bij de veroordeelde een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld waaraan hij in de jaren van de moord op Van der Laar leed. Hunnik was volgens het onderzoeksrapport ten tijde van het opsporingsonderzoek zeer vatbaar voor suggesties en hij had een neiging tot het verdraaien van de waarheid en het verzinnen van verhalen.

De Hoge Raad oordeelt dat daarmee ernstige twijfel is ontstaan aan de geloofwaardigheid van de bekentenissen van Hunnik en dat het hof, als het daarmee bekend was gewee.st, Hunnik mogelijk zou hebben vrijgesproken.

De herziening is een groot succes voor advocaat Geert-Jan Knoops, die zich heeft ingezet voor een herziening van de veroordeling van Martien Hunnik.

Het arrest van de Hoge Raad

Eerder bericht hier.