Hesdy Gerges hoeft Belgische straf niet uit te zitten

De Amsterdamse K1-vechter Hesdy Gerges hoeft zijn Belgische straf voor betrokkenheid bij de invoer van 128 kilo cocaïne niet uit te zitten. Volgens Het Parool is dat de uitslag van de procedure bij het Hof van Beroep in Brussel.

Audi

Eén van de voorwaarden is dat Gerges vijf jaar lang geen misdrijven pleegt in België. Gerges en drie medeverdachten zijn veroordeeld door de rechtbank in Antwerpen tot 4,5 jaar cel. Ook de medeverdachten hoeven hun straf niet uit te zitten. Hesdy Gerges (33), zijn neef Ashraf (34), ex-vechtsportpromotor Marc de W. (44) en Soufian C. (33) werden in mei 2010 gearresteerd in Antwerpen in een loods. In die loods stond een Audi en in die Audi lag 128 kilo “coke”.

De partij was afkomstig uit Ecuador en was gepakt na een tip van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA). In de Audi lag een een partij nep, die de Belgische politie had geplaatst.

Ook de inmiddels geliquideerde Amsterdamse criminelen Patrick Brisban en Lucas Boom waren er in Antwerpen bij. Ook zij kregen 4,5 jaar cel.

Redelijke termijn

Gerges heeft altijd beweerd dat hij niets wist van de drugs en dat hij in Antwerpen op vakantie was en vage kennissen was tegengekomen.

In hoger beroep werd de de straf bevestigd maar het Hof van Cassatie vernietigde dat arrest en bepaalde dat de strafmaat opnieuw moest worden bepaald door het Hof van Beroep. Die oordeelde dat de redelijke termijn in de zaak buiten de schuld van de verdachten is overschreden.