Hesdy Gerges op vrije voeten

De Amsterdamse K1-vechter Hesdy Gerges (26) gaat morgen naar huis. Hij is in afwachting van de uitspraak in een overleveringszaak naar België. De Belgen verdenken hem ervan betrokken te zijn bij import van 128 kilo cocaïne in Antwerpen. De rechtbank zegt aan te nemen dat hij niet zal vluchten en weegt het persoonlijke belang van Gerges zwaarder dan het belang van het OM om hem in de cel te houden. De uitspraak is pikant omdat een andere cocaïne-verdachte in afwachting van overlevering naar België vorig jaar de benen nam.

eze Rinze Visser (44) was verdachte van ’tonnen’ cocaïne vanuit Zuid-Afrika in België. Volgens het dossier was er sprake van 11 geslaagde zendingen. De laatste zending van 100 kilo was gepakt in Antwerpen. De Nederlandse rechter-commissaris stelde hem op vrije voeten. Toen de rechtbank zijn gevangenneming had bevolen voor transport naar België was de vogel al gevlogen.

Dat zal met Gerges niet gebeuren zegt zijn advocaat Sander Janssen. ‘Ik heb de rechtbank uitgelegd dat hij een topsporter is die moet vechten voor zijn carrière. Hij moet op 6 maart in de Amsterdamse Sporthallen Zuid optreden bij It’s Showtime. Als hij niet verschijnt pleegt hij contractbreuk en moet hij een boete betalen.’

Kennelijk heeft de rechtbank dat persoonlijke belang meegewogen. Belangrijke medeverdachten van Gerges zitten nog vast

Gerges werd vorige week woensdag door een arrestatieteam in alle vroegte opgehaald.

De Belgische justitie stelt dat hij samenwerkte met bekende Amsterdamse criminelen om de partij cocaïne binnen te halen. 

Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank besluit over de overlevering. Justitie moet de zaak nog aanbrengen.

Zie:.

K1-vechter opgepakt voor cocaïne

Belgen boos: Friese cokehandelaar neemt de benen