Het afgehakte hoofd in een kartonnen doos

In maart van dit jaar geeft de Spaanse Carmen Merino een kartonnen doos aan haar buurvrouw. Er zitten seksspeeltjes in zegt Merino en omdat ze politie over de vloer verwacht, wil ze een genante situatie voorkomen. Of de buurvrouw de doos voor haar wil bewaren.

Nietsvermoedend stemt de buurvrouw toe.

Vuilnisstort

Enkele weken daarvoor had Merino, die samen met haar man Jesús Mari Baranda in een duplexwoning in het stadje Castro Urdiales in de provincie Cantabrië woont, nog haar schoonmaakster gebeld om haar te vragen de woning een poetsbeurt te geven en een groot aantal vuilniszakken weg te brengen. De vrouw doet wat haar wordt opgedragen en brengt de zware zakken naar de vuilnisstort, de grootste van de provincie.

Stinken

Een half jaar later nadat de buurvrouw de kartonnen doos in bewaring heeft genomen, begint deze steeds meer te stinken. Uiteindelijk ( op 28 september jl) opent de vrouw de doos. De inhoud tart iedere beschrijving. Het is het verminkte  hoofd van Jesús Mari Baranda, de buurman, die ze al maanden niet meer heeft gezien. Het hoofd verkeert in verregaande staat van ontbinding.

Vermist

Carmen Merino had haar man al die tijd niet als vermist opgegeven. Een neef van Baranda had dat wel gedaan nadat hij bij Merino had geïnformeerd waarom hij geen contact meer kon krijgen met zijn oom. De vrouw had verteld dat Baranda op reis was en hij een nieuwe smartphone had. Nadat de neef de vermissing van zijn oom had doorgegeven aan de politie, besloot Merino om het hoofd aan de buurvrouw te geven – uit angst dat het ontdekt zou worden door de politie als die op onderzoek in het huis van het echtpaar zou gaan. Zo wist Merino de politie te misleiden en een half jaar lang als verdachte uit beeld te blijven. Totdat de buurvrouw de recherche belde over de lugubere vondst.

Voor de buitendeur

Carmen Merino zit sinds anderhalve week in hechtenis. Volgens haar verklaring vond ze het hoofd van haar man in de kartonnen doos op de mat voor de buitendeur. Ze ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van Baranda.

Over het motief van het misdrijf is nog niets bekend. Volgens de Spaanse pers heeft het mogelijk te maken met geld. Merino had geen inkomen en was compleet afhankelijk van haar man. Carmen Merino zou in het verleden twee keer zijn veroordeeld voor oplichting.

De politie zoekt op de enorme vuilnisstortplaats nog naar andere stoffelijke resten van Jesús Mari Baranda. Het stel is 7 jaar samen geweest.