Het boterde niet tussen de kroongetuigen

In het Holleeder-proces zou vandaag een directe confrontatie tussen twee beschermde kroongetuigen moeten plaats vinden. Peter La Serpe en Fred Ros. Maar daar kwam het niet van. Ze kwamen wel beiden aan het woord.

Door Vincent Verweij

Holleeder’s advocaat Sander Janssen kondigde het al aan tegen verslaggevers toen hij vanochtend de rechtbank binnen stapte: ‘Ik zou het liefst een directe confrontatie tussen de twee willen, maar dat blijkt technisch niet mogelijk. Er is maar 1 afgeschermde getuigencabine’. De techniek verhinderde dus het vuurwerk dat Janssen graag had georganiseerd tussen de twee mannen die allebei in het strengste regime van de getuigenbescherming zitten, nadat ze kroongetuigen werden in het Passage-proces.

Intermediair

De pers was massaal afgekomen op de aangekondigde confrontatie. Alle kranten, ANP, Nu.nl, RTL Boulevard en Peter R. de Vries (voorzien van vier Albert Heijn krentenbollen) hadden zich voorbereid op een spannende, lange zittingsdag. Maar het werd een dag van veel schorsingen en weinig substantie, een beetje een tamme vertoning. Ook omdat Fred Ros op last van de rechter gehoord moest worden via een ‘intermediair’, om zodoende zijn stem en taalgebruik te kunnen afschermen. Er zou volgens het OM bijzondere interesse voor de verblijfplaats van Ros zijn, o.a. van misdaadjournalist Hendrik Jan Korterink (die dat op zijn beurt ontkent). Gevolg was dat de tussenpersoon hoorbaar was in de zaal, die steeds de antwoorden herhaalde van de onhoorbare Ros.

Ajax-Feyenoord

De bedoeling van Janssen was om tegenstrijdigheden bloot te leggen in de verhalen van Peter La Serpe en Fred Ros. Om zodoende de geloofwaardigheid van La Serpe’s verklaring dat hij ‘Osdorp eerst’ had gehoord van Holleeder te ondermijnen. En om de status van La Serpe in het milieu te bagataliseren.

Zo wees Jansen erop dat La Serpe geen directe contacten had met de grote jongens in het milieu, zoals Holleeder, Mieremet, Klepper en Soerel. La Serpe beaamde dat, maar zei dat hij (ondanks dat hij uit Rotterdam afkomstig was) toch wel erg goed kon inschatten hoe de verhoudingen in het Amsterdamse milieu lagen. Hij zei:

Ik ben een ervaringsdeskundige. Ik kan mensen goed inschatten. De meesten zijn met geld bezig, ik met mensen. En ook al kwam ik uit Rotterdam, ik had snel door wie het in Amsterdam voor het zeggen hadden. Als je bij Feyenoord hebt gevoetbald, kun je ook bij Ajax voetballen.

Jansen, riposteerde vilein: ‘Je kunt dan wel schieten, maar je weet niet alles over de managers.’

Droomwereld

Fred Ros vertelde vervolgens hoe hij de positie van Peter la Serpe in het milieu zag:

Ik wist niks van hem, ik wilde niks van hem. Hij zat in een droomwereld. Zat maar een beetje in Wilnis drugs te gebruiken. Hij had een vorm van narcisme die zijn lichaam oversteeg.

Het was duidelijk dat het tussen Ros en La Serpe niet boterde. Wat ook meespeelde was dat La Serpe ooit was veroordeeld voor het voorbereiden van de liquidatie van de Hilversumse crimineel George van Dijk. En die opdracht kreeg hij naar eigen zeggen van Fred Ros. Maar Ros werd ervan vrijgesproken omdat hij de opdracht, zei hij, nooit had verstrekt.

Dorpsidioot

Ros verklaarde vandaag dat hij tegenover La Serpe gesproken had over George van Dijk en hem een ‘een dorpsidioot’ vond ‘die kon doodvallen’. En volgens Ros had La Serpe dit volkomen onterecht opgevat als een moordopdracht.  Het was koren op de molen van Sander Janssen, die daarmee leek te suggereren dat ook ‘Osdorp eerst’ verkeerd begrepen moet zijn door La Serpe. Peter la Serpe reageerde onderkoeld op die suggestie:

Ik begrijp wel waarom u die kant op wilt, want daarmee zou u mij helemaal onderuit halen. Maar als u dat deze rechtbank kan wijsmaken, bent u de beste advocaat van Nederland.

Zie ook eerdere verslagen van het Holleeder-proces:

Zo koos Willem Endstra voor John Mieremet (#1)

Zo koos Willem Endstra voor John Mieremet (#2)

Mink Kok: ‘Stanley was de kwaaie genius’

Ik heb geen zin ergens in gehengeld te worden’

Astrid: Willem had platte officier van justitie (UPDATE)

De tactische move van Holleeders advocaten

De Vries legt aantekeningen over aan rechtbank (VIDEO)

Willem: ‘Nul reden om Cor dood te schieten’

Astrid: Dino liet met raketwerper schieten

Heineken-losgeld blijft een gevoelige kwestie

Verhalen uit de map van Peter de Vries

De Vries nam gesprek Holleeder vanuit EBI op (UPDATE2)

De Vries bood andere kijk op onderwereldmoorden (UPDATE2)

Astrid Holleeder leverde nog 16 nieuwe opnames

De Allesweter: een lang leven in de onderwereld (UPDATE)

Astrid Holleeder bestrijdt conclusies van de FIOD

Astrid: ‘Jesse Remmers en Sjaak B. deden Cor’ (UPDATE3)

Sonja Holleeder pleegde ‘nieuwe’ strafbare feiten

Wat is Goudsnip vergeleken met zes moorden?

Verrassende onthullingen door Astrid Holleeder (UPDATE)

Holleeder krijgt eigen gescheld en gedreig te horen

Sonja: ‘ik moest normaal blijven doen’

Sonja Holleeder sloot in 2017 tweede deal met OM

Eerste verhoor Sonja: kalm en oppervlakkig

Holleeder: Klepper achter aanslag Van Essen

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Holleeder: zussen provoceerden bij opnames

‘Astrid en Hakkelaar wilden erfenis Van Hout’

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet