Het conflict binnen het ‘motorcluppie’ (#2)

In een Hilversums hotel, een lunchroom, de Passat van Danny K., uitspanningen als de “Neptosti” en Loetje aan de Amstel. Overal zijn gesprekken opgenomen van de drie heren verdachten, Vrij, Holleeder en Danny K..

Door @Wim van de Pol

De rechtbank kreeg een hele speciaal geselecteerde set gespreksflarden te horen, die allemaal over ‘motorcluppie’ (in de woorden van Danny K.), de Hells Angels, Tito of Theo H. leken te handelen. Theo H. was steeds doelwit. Bijvoorbeeld:

‘Tito trappen we in elkaar we schoppen we hem zo de straat op. Ik ben helemaal klaar met die goser. Verschutting … hij slaat niet eens terug … hij rende weg … Theo begon te transpireren … Theo moet wel begrijpen dat hij wat moet geven … We moeten er wel heel wat uitslepen … eerst maar die 100 ruggen in handen.’

‘Van mezelf’

Belangrijk voor het bewijs van de afpersing is de vraag of Theo H. door Vrij – in opdracht van Danny K. – tikken kreeg uitgedeeld of werd bedreigd. Zo noteerde de recherche dat Danny tijdens de nabespreking van het rondje buiten en de tik zei: ‘Ik dacht jij zou wachten, hij is nog niet half in het verhaal en hij krijgt ze zo vol boem boem boem vast.’ De voorzitter van de rechtbank informeerde bij Vrij, die zei dat ‘die klap is van mezelf uitgekomen [was] niet in opdracht van Danny.’

Ziektekostenverzekering

Danny K. stond op het moment van de vermeende mishandeling een meter of drie bij bij Theo H. vandaan, zo heeft deze verklaard.

Heeft u wat gezien meneer K.?

Zwijgrecht.

En meneer Vrij, kan meneer K. iets gezien hebben?

Dat weet ik niet.

Kortom: het schoot niet op. Ook al niet omdat Theo H. zelf heeft ontkend die dag erg klappen te hebben gekregen, alleen een ’tik’. En uit navraag van de rechercheurs naar de declaraties bij de ziektekostenverzekering van Theo H. is niet is gebleken dat er is gedeclareerd. Qua mishandeling zit er dus weinig vlees aan het bot in “zaaksdossier 10”.

‘Zwijgrecht’

Willem Holleeder zei ter zitting dat hij zijn stem zo nu en dan langs hoorde komen in de gesprekken maar hij verkoos verder geen verduidelijking van de fragmenten aan te bieden. Heel anders dan Danny K.. De voorzitter vroeg hem: ‘Bent u dat, hoort u uw stem?’, waarop K. als antwoord gaf: ‘zwijgrecht’.

Jetsers

In de bedreiging en afpersing van Theo H. blijft ook de rol van Holleeder vaag. De recherche neemt waar dat hij sms- en telefonisch contact met Danny K. heeft en ook in diens gezelschap verkeert, bijvoorbeeld buiten voor een McDonalds-restaurant in Amsterdam-Zuidoost. Dat is niet echt krachtig bewijs voor het één of ander. Alweer moet het meest bezwarende argument uit de afgeluisterde gesprekken komen. Van Holleeder tekende de recherche onder meer de volgende uitspraken op:
Geef hem meteen twee jetsers en klaar kunnen we naar binnen … nee nee nee we gaan gewoon gas geven, hij kan ook in de clubkas … iedere maand twee meier ….je moet er ff druk opzetten … gooi er effe druk op … effe druk geven rij gewoon effe langs met de auto …

Vrachtwagen

 Van één van de ontmoetingen tussen onder meer Holleeder, Danny K. en Dick Vrij laat een medewerker van het OM een kort fragment horen. Het voornaamste wat op het audio-bestand waarneembaar is moet iets als een passerende vrachtwagen zijn geweest. Holleeder’s advocaat, Stijn Franken, informeert wie van de aanwezige procesdeelnemers  heeft verstaan wat er is gezegd. Officier van justitie Plooij zegt toe even te gaan checken of het juiste fragment is uitgekozen.

(wordt vervolgd)

Zie ook:

Het conflict binnen het ‘motorcluppie’ (#1)

Het conflict binnen het ‘motorcluppie’ (#3)

Meer berichten over de zaak waarin Danny K. en Dick Vrij hoofdverdachten zijn.