Het conflict binnen het ‘motorcluppie’ (#3)

Uit het dossier tegen de drie verdachten van afpersing van oud-Hells Angels-president Theo H. wordt wel duidelijk dat er een conflict was. Waar ging dat dan om? Was het afpersing of ‘een bonnetje’?

Door @Wim van de Pol

De rechtbank in Haarlem besprak twee scenario’s die volgens de recherche mogelijk speelden in het conflict rond Theo H.. Het eerste scenario gaat ervan uit dat oud-angels-president “Big Willem” van Boxtel president van de nieuwe MC No Surrender zou worden. Hiervoor zou zijn opstappen in bad standing bij de Hells Angels moeten worden teruggedraaid. Van Boxtel werd in 2004 uit de club gegooid omdat hij zou hebben samengespannen met Willem Endstra om een bomaanslag op Willem Holleeder (in het honk van de Angels in Amsterdam) te plegen. Danny K. zou hebben bemiddeld om de bad standing van Van Boxtel terug te draaien. Van Boxtel is inmiddels toegetreden tot No Surrender, maar is geen president.

Clubkleuren

Het tweede scenario was dat het conflict te maken had met vermeende afpersingen (die beschreven staan in het strafdossier Briard) door Donald G. en Hells Angel Harry S. van onder meer de cocaïnehandelaren Ferenc J. en Eric B. en van Remko van Lent. Theo Huisman zou hebben gelogen over het feit dat hij daaraan zou hebben meegedaan. Die laatste theorie lijkt een beetje te worden geschraagd door een anonieme CIE-informatie uit april 2013 waarin staat dat Theo H. zijn colors zou hebben moeten afleveren. Er zou een onderzoek binnen de MC gaande zijn over de vraag of het waar is dat H. criminelen zou hebben afgeperst in zijn clubkleuren, hetgeen verboden is, omdat op die manier afpersing tot een clubzaak wordt gemaakt.

Terugbetaald

In het dossier komen aanwijzingen naar voren die beide veronderstellingen lijken te steunen. Dick Vrij zei te hebben gestoord aan een ‘leugen’ van H.. Dat kan heel goed slaan op die afpersingen. Theo H. zou eerst hebben ontkend aan afpersingen te hebben deelgenomen. Later zouden Danny K. en Dick Vrij hebben ontdekt dat hij dit wél heeft gedaan. Er zijn ook in de gespreksfragmenten die de politie afluisterde aanwijzingen dat H. een aframmeling heeft gekregen en geld heeft terugbetaald. Een rechter haalde maandag de volgend zin aan: ‘We hebben gisteren Theo kort geslagen.

Gauw teruggeven

Danny K. wilde dinsdag weinig zeggen. Hij heeft eerder wel verklaard over Theo H.: ‘Is het afpersen als iemand geld heeft afgepakt en ik dan naast hem zit en zeg: hee en nou gauw teruggeven.’ Hij zei ook dat hij mensen heeft ‘geholpen’ die afgeperst zijn. ‘Ik heb nog nooit iemand afgeperst’, zei hij verder en voegde er aan toe juist een hekel aan afpersen te hebben. Justitie vindt de afgeluisterde gespreksfragmenten over geld niettemin verdacht, bijvoorbeeld waar het gaat over ‘2,5 miljoen’ en ‘rijke club, misschien zit er nog wat in dat clubkassie?’

Invloed

Wel staat vast dat Theo H. vorig jaar is teruggetreden als president. Mogelijk onder druk van Danny K. en Holleeder, vermoedt de politie, die bijvoorbeeld afluisterde: ‘die ene gewoon effe bad standing geven‘. Politie en justitie schatten de positie van Danny K. in het criminele milieu hoog in en rechtvaardigen daarmee hun enorme en jarenlange onderzoek naar hem. Het OM liet in de rechtszaal het volgende fragment horen: ‘Danny bepaalt wat er in Amsterdam gebeurt. In de gespeksflarden is duidelijk dat K. zich wil bemoeien met de gang van zaken bij de Hells Angels. Hij sprak herhaaldelijk over dat ‘motorcluppie’ en lijkt zich ook te bemoeien met de start van No Surrender:  ‘Nou ga ik het echt goed opzetten. Van Boxtel er op zetten.
Gaat dat over No Surrender?’, vroeg een rechter aan Danny K..
Ik beroep me op mijn zwijgrecht’, zei deze.
K. heeft in een eerdere verklaring gezegd dat hij er op aangedrongen heeft om de bad standing van Willem van Boxtel om te zetten. Om diens ‘gezin te helpen’.

Peter de Vries

Willem Holleeder zat maandag veel te glimlachen maar spraakzaam was hij niet. Tegen de rechter-commissaris heeft hij eerder een kijkje gegeven in zijn gedachten. ‘Afpersen’ was volgens hem in de zaak van Theo H. niet het goede woord, afrekenen van een bonnetje zou meer in de buurt komen. Volgens Holleeder is het allemaal makkelijk uit te leggen. Maar: ‘ik doe het toch niet’. Holleeder vindt dat Theo H. ‘het zelf maar moet vertellen‘, maar die houdt ook zijn mond. Willem Holleeder moet op 2 december weer voor de rechter komen omdat hij Peter R. de Vries zou hebben bedreigd. Tot dan blijft hij in ieder geval op vrije voeten. Een grote zaak is de vermeende afpersing in ieder geval niet, wat erachter schuilgaat is veel interessanter.

Lees ook:

Het conflict binnen het ‘motorcluppie’ (#1)

Het conflict binnen het ‘motorcluppie’ (#2)

Meer berichten over de zaak waarin Danny K. en Dick Vrij hoofdverdachten zijn.