Het ‘conflict’ tussen Soerel en Holleeder (UPDATE)

Over de Passage-verdachten Dino Soerel en Jesse Remmers heeft Astrid Holleeder in feite niet veel belastends te vertellen. Wel werd duidelijk dat Holleeder en Dino Soerel in haar woorden ‘een conflict’ hadden.

Door @Wim van de Pol

De procespartijen waren snel klaar met het onderwerp Jesse Remmers. Desgevraagd zei Astrid Holleeder dat ze niks van Holleeder heeft gehoord over betrokkenheid van Jesse Remmers bij de moorden op Thomas van der Bijl, Cor van Hout en Kees Houtman, waar Remmers voor terechtstaat. Verder zei Astrid Holleeder dat voorzover ze wist Fred Ros niet op de motor zat tijdens de moord op Cor van Hout.

Ook zei ze dat Holleeder zich zorgen maakte over de uitspraak van kroongetuige Peter la Serpe dat Holleeder tegen hem en Jesse Remmers ‘Osdorp eerst’ had gezegd, volgens La Serpe verwijzend naar de moord op Kees Houtman.

Dit is Dino

Openbaar Ministerie ziet Passage-verdachte Dino Soerel als lid van een criminele organisatie die samen met onder meer Holleeder de moorden op onder meer Kees Houtman en Thomas van der Bijl liet plegen. Dus is het zeer belangrijk wat Astrid Holleeder over de relatie Holleeder-Soerel te vertellen heeft. Ze zegt Dino Soerel één keer te hebben ontmoet, waarschijnlijk in 2003: ‘Ik liep in de Scheldestraat met mijn broer, hij zei: dit is Dino.’ Dat was de enige keer. Ze weet niet of Dino in hetzelfde milieu opereerde en heeft ook nooit een gesprek met Holleeder daarover gehad. Hij had haar wel gezegd:

Dino is te groot om te zeggen van zak maar in de stront.

Ze zei verder:

Mijn broer heeft geen vrienden, alleen potentiële slachtoffers. Het loopt altijd slecht af.

Hij ging enige jaren goed om met Dino Soerel. In 2003 gingen hun vrouwen met elkaar om en werden Holleeder en Soerel samen gearresteerd in de PC Hoofstraat. Maar op zeker moment ging dat mis. Dino Soerel kwam in 2010 vast te zitten, net als Holleeder zelf. Dino Soerel zou aan Holleeder hebben gevraagd of hij kon verklaren dat hij Soerel’s naam had misbruikt bij het afpersen van vastgoedhandelaar Willem Endstra. Astrid:

Daar zag Willem niks in. Hij heeft de afpersing van Endstra altijd ontkend. Ik dacht wat is het probleem. Hij zei nee, als ik die afpersing ga bekennen dat zit ik tegen die liquidatie aan. Hij wilde elke associatie met een liquidatie voorkomen.

Willem Holleeder vond vanaf dat moment Dino Soerel ‘een verraaijer’, aldus Astrid.

Waarschuwing

Advocaat Bénédicte Ficq bracht een bezoek aan Stijn Franken, advocaat van Holleeder met de aankondiging dat Dino Soerel Holleeder op de getuigenlijst wilde zetten om hem te ondervragen over het mogelijk misbruik van zijn naam. Dat gesprek liep uit de hand, aldus Holleeder. Broer Willem was razend en schreeuwde het uit over de telefoon vanuit de gevangenis. Hij vatte het op als een bedreiging vanuit Soerel. Meijering stuurde naderhand een mail om de wrijving weg te nemen, maar ook dat viel niet in goede aarde bij Holleeder. Iemand meldde zich op kantoor van Meijering met de waarschuwing dat Holleeder hem wat wilde aandoen. Astrid Holleeder:

Laat ik het zo zeggen dat Willem een hekel had aan Meijering. Hij vond hem een groter probleem dan Fred Ros.

Het bleef een onvriendelijke situatie, volgens Astrid Holleeder, ondanks dat op zekere dag Holleeder met ‘pruttelende scooter’, volgens Meijering, buiten kantoor Meijering opwachtte en hem de hand schudde.

Spel

Volgens Astrid Holleeder vond haar broer dat Dino (foto rechts) vervelend deed en maakte hij een plan. Hij zei tegen haar over de telefoon vanuit de gevangenis – waarvan hij wist dat die werd afgeluisterd door de politie  – dat Dino Soerel hem bedreigde en vervelend deed. Ook toonde hij Astrid een brief aan Dino Soerel waarin hij schreef dat hij wel wilde verklaren over misbruik, maar tegelijk dat dit niet waar was. Astrid Holleeder:

In die brief stond: ze willen me dingen laten zeggen maar ik heb het niet gedaan. Hij zei later: Dino is een domme jongen, ik zeg gewoon dat ik bang ben voor hem, haha. (…) Hij zou een inval laten doen zodat de politie die brief zou vinden. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Hij wilde mij mee geen kopie geven van die brief. Het laatste wat ik weet is dat hij er over kon beschikken.

Kou

Toen Holleeder in 2012 op vrije voeten kwam was er een dreiging, volgens Astrid Holleeder. Danny K. en Dickie Vrij waren bevriend met Dino, en dat vond hij bedreigend. Toen sloeg Vrij Holleeder een gebroken kaak op een terras in Amsterdam (foto links). Astrid Holleeder:

Het conflict met Dino is pas sinds de kaakslag hersteld. Een beetje opgelost. Willem heeft toen gesproken met Danny K. en die zou het weer bespreken met Dino Soerel. K. was bevriend met Dino Soerel.

Dino Soerel zei nog tot besluit ‘er niet over uit te kunnen’ dat Holleeder hem een verrader vond en dat hij hem nooit had gevraagd iets te verklaren.

Eerdere berichten:

Astrid Holleeder was ‘ziek’ van praten met justitie (UPDATE)

Zussen Holleeder in het openbaar gehoord

Holleeder gefilmd met Boom en Burger

Zussen Holleeder gehoord in Passage

Zussen Holleeder trokken verklaring bijna in