Meteen naar de content
10 oktober 2015

Het drama van Ruud van de Coentunnel

Amsterdammer Ruud B. is wanhopig. Hij was nooit drugshandelaar. Deze week wordt hij in Panorama andermaal afgeschilderd als hasjhandelaar, zelfs als zakenpartner van wijlen Klaas Bruinsma. Maar dat was zijn broer, niet Ruud. Het drama verwoestte zijn leven.

Door @Wim van de Pol

Ruud B. (1946) heeft een probleem. Hij leeft in onmin met zijn broer André, met wie hij een eeneiige tweeling vormt. Mensen halen Ruud en André voortdurend door elkaar. Zelfs Ruud’s eigen dochter heeft zich wel eens heeft vergist. ‘Het is gewoon eng’, zegt ze.

Pistool

Door de jaren heen heeft Ruud B. veel meegemaakt, wennen doet het nooit. Hij kreeg al eens een pistool tegen zijn hoofd. Hij kreeg op straat zomaar klappen van een vreemde. Zijn sleepbedrijf mocht plotseling geen zaken meer doen met de overheid. Een stel kleerkasten ontvoerden Ruud onder dreiging van vuurwapens en brachten hem naar een hotelkamer in Amsterdam:

‘André, je moet nu echt een keer gaan betalen’, zeiden de kleerkasten.
‘Maar ik ben André helemaal niet’, zei Ruud.
‘Jij bent toch André van de Coentunnel?’
‘Nee, ik ben Ruud van de Coentunnel’, zei hij en liet zijn paspoort zien.

Ziekenhuis

Volgens Ruud heeft André van de volstrekte gelijkenis tussen de broers misbruik gemaakt. Ruud: ‘Ik was een keer in het Lucas Andreas Ziekenhuis. Ik kwam daar voor het eerst, maar ik bleek al ingeschreven te staan, dat was André geweest. Ik kreeg ook korting op mijn AOW, omdat ik zogenaamd jaren in het buitenland had gewoond. Was ik niet. Ik zag in mijn paspoort op een dag dat ik in Aruba was geweest terwijl ik nooit verder ben gekomen dan Spanje.’ Ruud vermoedt dat André, die in hasj handelde, zich ook in zijn drugshandel soms uitgaf voor Ruud.

Kleine Berg

Vandaar de verwarring in Panorama. Deze week vertelt daarin een vrachtwagenchauffeur hoe hij in 1991 het laatste hasjtransport van Klaas Bruinsma vanuit Spanje naar Nederland reed. Ook betrokken waren “Ruud” B., Sam Klepper en John Mieremet. Panorama:

Op het moment dat Bruinsma de laatste adem uitblaast is trucker Johan de Kip bezig met een transport van 15.000 kilo vanuit Spanje. Deze Kleine Berg wordt gefinancierd door Ruud B., hij zal ook een percentage van de winst krijgen. Ruud heeft een sleepbedrijf in het Westelijk Havengebied in Amsterdam, tegenover het gebouw van De Telegraaf. (…) Van Ruud krijgt hij door dat de deklading zal bestaan uit aardbeien…

Ruud B. zegt in reactie:

Ik ken die Johan Kip niet. Ik heb nooit contact gehad met Klaas Bruinsma en ook niet met Mieremet en Klepper. Mijn broer heeft zijn leven lang voor die Bruinsma-boys gewerkt. En inderdaad heeft mijn broer tot op dag van vandaag zijn bedrijf tegenover het gebouw van de Telegraaf. Ik zat bij de Coentunnel.

Ring A10

De link met de drugshandel heeft het leven van Ruud B. tot een drama gemaakt. Hij was ooit de trotse eigenaar van Bergings Centrale Amsterdam BV. Door snoeihard dagen- en nachtenlang werken sleepte hij letterlijk het afsleep-contract voor de Ring A10 in de wacht en werkte hij voor bedrijven als de ANWB. Hij had een vloot aan sleepwagens rijden. Nu verkeert hij op het randje van persoonlijk faillissement en is hij psychisch een wrak.

TeevenTeeven_Opportuun

Oorzaak: toenmalig officier van justitie Fred Teeven. Toen Rijkswaterstaat in 1996 een vervolgaanbesteding uit liet gaan voor sleepwerk op de A10 schreef Teeven aan die dienst niet te willen dat het bedrijf van Ruud B. nog langer voor Rijkswaterstaat zou werken. Omdat Ruud B. grootschalig drugshandelaar zou zijn. Maar de plaatsvervangend chef van de criminele inlichtingendienst van de Amsterdamse politie, Jan van Looijen gaf later in een brief te kennen dat er bij zijn dienst helemaal geen enkele informatie over Ruud B. bekend was.

Geen crimineel

Ruud B. was geen crimineel. Broer André wel. Hij figureerde in een politie-rapport over het netwerk van Klaas Bruinsma. Eind jaren zeventig raakte André B. betrokken in een onderzoek naar verschillende grote hasjtransporten en vervoer van heroïne en morfine, met vrachtwagens van Iran via Frankrijk naar Nederland. Hij had begin jaren negentig twee veroordelingen op zijn naam en bij Interpol lagen acht dossiers over de criminele activiteiten van B.. In het Taco-onderzoek uit 1995 verklaarde André B. meerdere drugstransporten mede te hebben laten uitvoeren.

coverfredendewetGeen schadevergoeding

Door de valse informatie van Teeven ging het bedrijf van Ruud B. failliet. Door het verhaal dat hij in de drugs zou zitten was hij als melaats, en niemand wilde meer met hem werken. Hij vocht vanaf 1996 als een leeuw. Jarenlang procedeerde hij, maar er volgde nooit enige schadevergoeding van Justitie.

Ruud B. probeert vandaag de dag als chauffeur af en toe wat geld te verdienen, maar door de affaire ondervindt nog altijd moeilijk werk. De publicatie in Panorama is opnieuw slecht nieuws voor hem. ’Dit verhaal gaat weer zijn eigen weg vinden in de bergers-wereld’, aldus Ruud B.

Fred Teeven kende André B. vanuit zijn praktijk als officier van justitie. Lees meer over het verhaal van Ruud B. in het boek Fred en de Wet.

Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim
Wil je opvallen?
We hebben nog plek.
Claim

Help ons ...

elke dag nieuws en context over crime te brengen.

Doneer aan Crimesite

Werkt de knop niet? Klik dan op Tikkie om je donatie te doen.