Het geld van de vrienden van Fred Ros

Vandaag was er weer een zitting in het hoger beroep van Passage, het grote liquidatieproces. ’s Ochtends werd de moeder van Fred Ros gehoord. ’s Middags zijn zoon Sonny. Beiden waren niet zichtbaar voor de pers. Fred Ros zelf was niet aanwezig. Het ging vooral over geld.

Uit de verhoren bleek dat de moeder van Fred Ros regelmatig geld ontving van drie vrienden van de moordmakelaar: Ed S., Freek G. en Siem W. Ze kreeg dat geld nadat haar zoon in Spanje was opgepakt voor betrokkenheid bij de moord op Thomas van der Bijl. Meestal zag ze een van de drie tijdens het bezoek bij Fred in de gevangenis; ze kreeg dan na afloop van een van de vrienden op het parkeerterrein van de bajes het geld toegestopt.

Een ton

Op de vraag van het hof om een ruwe schatting te maken hoeveel geld ze in de loop der tijd had ontvangen van de vrienden van Fred, antwoordde de moeder: ‘ongeveer 100.000,– euro’. Geld dat was bedoeld voor de kinderen van Fred, zijn ex Astrid en soms voor haar zelf. Om kleding te kopen, een televisie, computers, etc. Ook stortte ze regelmatig geld op de bajesrekening van haar zoon. Gemiddeld zo’n 500 a 1000 euro in de maand. Ze hield van de inkomsten en uitgaven nauwgezet een kasboek bij.

Gestopt

Ongeveer zo’n anderhalf jaar voordat bekend werd dat Ros was overgelopen naar justitie stopten de betalingen. De moeder van Ros kreeg nog wel een sms-je van een van de drie vrienden: dat hij, nu haar zoon was overgelopen, haar en Fred niet meer kon bezoeken. De deal die Ros had gesloten was toen al bekend geworden.

Het hof vroeg meerdere keren of de moeder van Fred een idee had waar het geld vandaan kwam wat ze kreeg toegestopt door de vrienden van haar zoon. ‘Had u niet een idee, er zit een luchtje aan?’ zo vroeg de voorzitter. Maar moeder Ros ontkende verschillende malen zicht te hebben gehad op de herkomst van het geld.

Sonny

Sonny, de zoon van Fred, die als tweede naam Jessie heeft, was nog een tiener toen zijn vader werd opgepakt voor de moord op Thomas van der Bijl. Tijdens zijn tienerjaren ging hij regelmatig shoppen met Siem W., die kleding en schoenen voor hem kocht.

Ook ging hij een maand op vakantie naar Ibiza met ene Albert, wiens achternaam hij niet kende. Later begreep hij van zijn vader dat hij de vakantie had betaald. ‘Als jonge jongen vraag je niet waar geld vandaan komt,’ zo antwoordde hij op de vraag van het hof of hij het niet vreemd vond dat zijn vader over zo veel geld kon beschikken.

6000 euro van advocaat

Sonny vertelde ook nog dat hij een keer 6000,– euro had opgehaald bij advocaat John Peters in Amersfoort. Dat bedrag werd betaald omdat vader Ros had toegezegd dat Peters zijn advocaat kon worden – maar daar moest hij dan wel wat voor betalen. Het bedrag zou een eerste termijn zijn, van totaal 20.000,– euro. Sonny verdeelde de 6000,– euro over zijn moeder, oma, zus en hemzelf.

Sonny is zelf ook korte tijd gedetineerd geweest, zo bleek tijdens de zitting. Negen maanden had hij gekregen. Dat hij vrij kwam op de dag dat bekend werd dat zijn vader kroongetuige was geworden, was toeval volgens het OM. De advocaat van Jesse Remmers, Sander Janssen, vond dat juist weer erg opvallend.

Overigens, noch de moeder van Fred Ros, noch zijn zoon draagt de achternaam Ros. Beiden zitten in een soort van beschermingsprogramma.

Andere getuigen

Passage gaat later deze maand verder. Dan worden onder andere Piet S., Martin Kok, Remy H. en Maikel B., alias De Glazenwasser, gehoord. In oktober staan de getuigen Greg Remmers en Koos R. op de rol.