‘Het is voor hem een ongelooflijk dilemma’ (UPDATE)

Op 23 maart werd bekend dat Nabil B., verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie van Hakim Changachi en de voorgenomen moord op Khalid H., was overgelopen naar justitie. Dinsdag was een pro forma-zitting voor B. Daar bleek dat hij worstelt met zijn positie als kroongetuige en overweegt te stoppen. 

Door Timo van der Eng.

Geschminkt en vermomd

Naast kroongetuige Nabil B. diende ook de pro forma van Mohamed R. R. wordt van dezelfde feiten verdacht als Nabil B. Beide verdachten waren niet aanwezig in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam Osdorp. Er was wel een videoverbinding met B., die zo kon praten met de rechters. Voor andere aanwezigen was hij niet zichtbaar. De kroongetuige was desalniettemin geschminkt en vermomd. Hij was wel hoorbaar voor de aanwezigen in de rechtszaal en op de publieke tribune, maar veel had hij tijdens de zitting niet te zeggen.

Gewoon in de rechtszaal

Voor Nabil B., wiens broer Redouan op 29 maart van dit jaar in Amsterdam werd doodgeschoten, zijn vorig jaar al eerder pro forma-zittingen geweest. Toen was hij nog niet officieel kroongetuige geworden en zat hij op 11 december gewoon in de rechtszaal.

‘Ongelooflijk dilemma’

De advocaten van kroongetuige Nabil B. gaven aan in welke spagaat hun cliënt zich na de moord op zijn broer bevindt: ‘Onze cliënt staat nu derhalve voor een belangrijke beslissing. Als hij zou doorgaan als getuige in de huidige veiligheidssituatie, dan riskeert hij nog meer pijn voor zijn naasten. Dit kan en wil hij niet op zijn geweten hebben. Maar trekt hij zich terug, dan riskeert hij wellicht dat de opdrachtgever van de moord op zijn broer niet of slechts onvolledig gestraft wordt. Ook dat wil hij niet. Het is voor hem een ongelooflijk dilemma.’

De advocaten riepen namens B. de minister van Veiligheid en Justitie en andere verantwoordelijken op om de beveiliging en de begeleiding van de familie ‘meer doortastend, met meer middelen, betere afstemming en betere communicatie ter hand te nemen.’ Gebeurt dat niet, dan beraadt Nabil B. zich op zijn positie als kroongetuige. Nabil B. heeft verklaringen afgelegd over Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Volgens hem zijn de 2 opdrachtgevers van verschillende liquidaties. De politie is op zoek naar hen en publiceerde dinsdagochtend nieuwe foto’s van de 2.

Te weinig bewijs

Advocaat Bouchiki wilde dat de voorlopige hechtenis van zijn cliënt Mohamed R. zou worden opgeheven. Hij vindt dat er veel te weinig bewijs is tegen R. Hij sprak van een belemmerde rechtsgang, mede omdat hij nog niet over alle dossierstukken kan beschikken. En dan gaat het met name om de afspraken die zijn gemaakt met de kroongetuige en een deel van de verklaringen van Nabil B.

Meer verdachten

Naast Nabil B. en Mohamed R. zijn er nog meer verdachten voor de vergisliquidatie van Hakim Changachi: Guyno O. en Ferrel T. Ook voor de voorgenomen moord op Khalid H. zitten nog 2 andere verdachten vast: Marciano D. en Jerrel Z. Hun zaken worden afzonderlijk van die van Mohamed R. en Nabil B. behandeld.

 

Zie ook:

‘Zet een man bij zijn deur”

Door deze liquidatie ging de kroongetuige zingen

De mysterieuze arrestatie van de kroongetuige