Het kofferlijk bij de Diemerzeedijk

Het stoffelijk overschot van de Ierse crimineel Keith Ennis (foto) werd in februari 2009 gevonden in het water bij de Diemerzeedijk, aan de rand van Amsterdam. Het was in stukken gezaagd en verpakt in een koffer en verschillende tassen. Na jaren speurwerk van de politie in Nederland en Ierland zijn er drie Ierse verdachten in beeld.

De 30-jarige Keith Ennis, afkomstig uit Dublin, woonde in Mijdrecht. Hij was in Nederland terecht gekomen, omdat hij op de vlucht was voor zijn voormalige bendeleden. Zij gingen er van uit dat Ennis een politie-informant was en hadden het vermoeden dat hij de Ierse politie had getipt over een grote cocaine- en wapenopslag.

Begrafenis

Ook in Nederland vreesde Ennis voor zijn leven. Hij had zijn familie zelfs een email gestuurd, waarin hij had aangegeven hoe zijn begrafenis zou moeten verlopen. Zo wilde hij dat zijn as werd verdeeld tussen zijn moeder en zijn vriendin.

Verdachten

Inmiddels zijn er drie Ierse verdachten aangehouden, die zijn uitgeleverd aan Nederland. (Omdat het in de Ierse pers gebruikelijk is dat de namen van verdachten volledig worden gepubliceerd, doen wij dat hier ook.) Het gaat om Philip C. (die zich in Nederland bediende van de naam Paul Butler), Kenneth Brunell (foto) en Barry McArdle. Butler beschuldigt de andere twee verdachten van de moord. De advocaat van verdachte Brunell vindt het opvallend dat Butler de beschuldiging pas in het vierde verhoor doet – nadat hij de beschikking heeft gekregen over de politiedossiers.

Voordeur beschoten

Paul Butler, die in 2011 werd uitgeleverd, is uit voorlopige hechtenis ontslagen, maar is nog wel verdachte. Hij woont op een onbekende plek, “aan de andere kant van de wereld”, zoals het OM het bij monde van de officier van justitie verwoordde. Hij vreest voor dreiging uit de entourage van de andere twee verdachten, Brunell en McArdle. Het feit dat de voordeur van zijn ouders in Dublin werd beschoten, ziet hij als een duidelijke waarschuwing.

Rotterdam

Keith Ennis, vader van een zoontje, werd in Rotterdam vermoord. Hij werd doodgestoken. Hoe zijn lichaam naar Amsterdam werd vervoerd is nog niet bekend geworden.

Op een pro forma-zitting werd onlangs wel duidelijk dat er op de stekker van een kettingzaag die mogelijk gebruikt is om het stoffelijk overschot in stukken te zagen, het dna is gevonden van Barry McArdle.

Nog een kofferlijk

Opvallend genoeg is vorige week in een watertje bij Dublin ook een in stukken gezaagd lichaam gevonden dat was verpakt in een koffer en vuilniszakken. Het slachtoffer, Kenneth O’Brien (foto), had een schuld uitstaan bij een Ierse bende in Clondalkin, een wijk bij Dublin. De in Nederland vermoordde Keith Ennis kwam ook uit die wijk.

In samenwerking met de Irish Independent zal Crimesite de komende tijd regelmatig verslag doen van de zaak Ennis.