‘Het kon alle kanten oplopen’ (UPDATE2)

Woensdagmiddag heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam tien jaar cel geëist tegen Mike I. en Dendrid D. die ervan worden verdacht op 1 juni 2017 in Almere te hebben gepoogd iemand te liquideren.

Er zijn vier verdachten die betrokken zouden zijn bij het voorbereiden van de liquidatie in de Literatuurwijk in Almere. Een vrouwelijke verdachte, Alida R. hoorde donderdag ook tien jaar cel eisen. De eis tegen Quincy S. volgt vrijdag als zijn zaak over de dodelijke schietpartij in de De Clercqstraat in Amsterdam wordt behandeld.

Afluisterapparatuur

Het liquidatieplan mislukte, omdat de politie van het voornemen om El J. te liquideren op de hoogte raakte. Dat gebeurde eigenlijk toevallig. De Volkswagen Polo van verdachte Quincy S. was volgehangen met afluisterapparatuur, omdat rechercheurs vermoedde dat hij zich onder andere bezig hield met drugshandel. Bij het uitluisteren van die gesprekken kwam de politie er achter dat S., samen met nog vier anderen, het plan had opgevat om iemand in Almere om het leven te brengen. Althans, dat is hoe justitie de gesprekken in de auto – veelal in het Sranang Tongo (Surinaams) – interpreteert. (Over de vertaling van die gesprekken was tijdens de eerste zittingsdag nogal wat te doen. Er werd door een van de advocaten van de verdachten sterk getwijfeld aan de kwaliteit van enkele passages. De rechtbank stond toe dat die stukjes tekst door een nieuwe vertaler zouden worden bekeken.)

Glock

Naast de afgeluisterde gesprekken in de Volkswagen Polo zien de officieren van Justitie Anke van de Venn en Hetty Hoekstra ook bewijs in de spullen die bij de twee verdachten Mike I. en Quincy S. werden gevonden toe ze in een gestolen BMW werden aangehouden. Mike I. droeg twee lagen kleding en doorzichtige handschoenen, er werd een flesje benzine in de auto gevonden en een muts. Quincy S. droeg een Glock bij zich, handschoenen lagen op zijn schoot.

‘Prioriteit nummer 1: zonder geweld’

Mike I. (45) en Quincy S. hebben steeds ontkend op weg te zijn geweest naar een liquidatie en zeggen het doelwit niet te kennen. De 33-jarige S., een magere man met een ringbaardje en een bril die in de verte wel iets weg heeft van Malcolm X., beriep zich tijdens de eerste dag van de rechtszaak vooral op zijn zwijgrecht. Volgens hem waren de twee bij hun aanhouding in juni vorig jaar op weg naar een incasso. Dat was ook waarom hij de Glock bij zich had, want ‘het kon alle kanten oplopen’ aldus S. die er aan toevoegde ‘Prioriteit nummer 1 bij een incasso is: zonder geweld.’ Het vuurwapen had hij mee genomen vanwege zijn eigen veiligheid. Hij had de opdracht om enkele tienduizenden euro’s terug te halen aanvaard, omdat hij geld nodig had. Van wie hij die opdracht had gekregen wilde hij verder niet zeggen. Quincy S., die illegaal in Nederland verbleef, bediende zich van een valse identiteit. Hij had bij zijn aanhouding een vals paspoort bij zich op naam van MacNack.

Dodenlijst

Ook volgens Mike I. ging het om een incasso. Hij las tijdens de zitting een verklaring voor, waarin hij stelde dat hij geen weet had gehad van het vuurwapen. Wel wist hij dat de auto waarin hij reed toen hij werd aangehouden, was gestolen. Een liquidatie is voor hem een brug te ver. I. staat naar eigen zeggen op een dodenlijst, mede daarom beriep hij zich na zijn verklaring consequent op zijn zwijgrecht. Mike I. is een bekende van de politie. Samen met zijn broer Richard werd hij veroordeeld voor het uitleveren van drugshandelaar Paul Hartman aan een Engelse criminele organisatie in 2004. Hartman werd korte tijd later dood gevonden. I. was daarna ook nog betrokken bij grof geweld tegen enkel portiers van een club in Amsterdam en werd hij met een vuurwapen betrapt.

Geknuffel

De derde verdachte is Alida R., de vriendin van Quincy S. Een aanzienlijke hoeveelheid van haar dna werd op de Glock van S. gevonden. De 40-jarige vrouw verklaarde dat door haar geknuffel met S. Het Openbaar Ministerie vond het ook opvallend dat de vrouw er een dure levensstijl op na hield en veelvuldig op Crimesite keek en daar artikelen las over schietincidenten. Ook R. verklaarde niets van een voorgenomen liquidatie te weten. Het feit dat ze haar vriend regelmatig door de Literatuurwijk reed – ook ’s nachts –  kon ze wel verduidelijken: ‘We waren op zoek naar een auto.’ Wat voor een auto werd gezocht, kon ze niet zeggen.

De vierde verdachte, de 23-jarige Dendrid D. uit Almere, is net als Alida R. op vrije voeten. D. was dinsdag niet in de rechtbank, omdat hij zich ‘niet vrij voelt’. Zijn advocaat wist niet waar D. momenteel verblijft.

Twee andere liquidatiepogingen

Er is nog een vijfde verdachte: Abderrahmane El B. Hij wordt ervan verdacht nog bij twee andere liquidatiepogingen te zijn betrokken. Zijn zaak wordt apart behandeld.

Vrijdag behandelt de rechtbank een tweede dossier tegen Quincy S. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 13 mei 2015 de toevallig passerende Youssef El Kahtaoui heeft doodgeschoten voor een shishalounge in de De Clercqstraat in Amsterdam-West.

Zie ook:

Verdachte dodelijke schietpartij blijft vastzitten

“Beoogd slachtoffer” liquidatie deed aangifte

Man opgepakt voor drie liquidatiepogingen (UPDATE)

Verdachten ‘liquidatieplan’ blijven vast

Politie voorkwam mogelijk liquidatie in Almere (VIDEO)