Het motief en de moord op Pfaff

De gruwelijke moord op Yvon Pfaff wordt deze week in Panorama met veel details  gereconstrueerd. Pfaff werd beschoten, met een stuk hout bewerkt en in brand gestoken. Over het exacte motief zijn in het politiedossier vraagtekens blijven bestaan.

Wiethandel

Yvon Pfaff (49) – verre familie van de fameuze Belgische doelman en realityster Jean-Marie – stamt uit België. In de jaren zeventig kwam hij naar Nederland. In de omgeving van Tiel kwam hij met zijn twee broers te wonen op een woonwagenkamp. Ze deden in oud ijzer maar Yvon kwam daarnaast in de wiethandel terecht.

250.000 euro

De veroordeelde verdachten Erik van der H. (21 jaar cel) en zijn vriendin Janet werkten als een soort klusjesmannen voor Pfaff. Erik had zijn woning vol staan met wietplanten die bedoeld waren voor de handel van Pfaff, die er winst mee maakte. Ze hadden ook 250.000 euro schuld. Het is logisch te noemen dat ze van hem af wilden.

Mede plegen

Minder logisch is het gegeven dat ze niet lang voor het vermoorden van Pfaff William van der H. (21 jaar cel, geen familie) tegenkomen, die Pfaff ook lijkt te kennen. Justitie heeft Van der H. als opdrachtgever en organisator van de beestachtige afslachting neergezet. Van der H. wijdde hen zelfs in met een maffia-ritueel maar was zelf niet bij de moord aanwezig.

Van der H. is door de rechtbank veroordeeld voor mede plegen van de moord, niet als opdrachtgever.

Er is gesproken over een geldbedrag dat hij zou hebben ontvangen van zijn mededaders, maar hoeveel precies is onhelder. De vraag waarom precies Van der H. – die de medeverdachten nog maar zo kort kende – zich zo intensief met een moord zou inlaten is onbeantwoord.

Zie de laatste berichten:

21 jaar voor Brabantse ‘maffia’-moord

Dood Pfaff na opdracht van de “maffia”

Tot 19 jaar geëist om moord Pfaff