Het mysterie rond moordweduwe Mieke

Een speurtocht deze week van Belgische politie-eenheden naar sporen van de verdwenen Helmondse Mieke Kuijpers (45) is tot nu toe vergeefs. De omgeving van een tankstation aan de E19 bij Nijvel is uitgekamd. Kuijpers is in augustus 2014 voor het laatst gezien.

Zakenman

Ooit was Mieke Kuijpers talentvol jetskister. Ze kwam in 2012 vrij uit de vrouwengevangenis Ter Peel. Ze had tweederde van haar straf van vijftien jaar voor uitlokking van de moord op haar echtgenoot Marcel Koorndijk uitgezete. Met Koorndijk was ze nog geen jaar getrouwd ze had een kind met hem. Zakenman Koorndijk is in april 2000 in zijn villa in Vinkeveen doodgeschoten.

Kuijpers heeft betrokkenheid bij de moord ontkend maar de rechtbank was van mening dat zij de moord had georganiseerd omdat Koorndijk wilde scheiden en zijn testament had veranderd. De schutterTommy Z. werd veroordeeld en was de belangrijkste getuige tegen Kuijpers.

Vriendin

In het voorjaar van 2014 betrok Kuijpers een appartement in Knokke (B). Op 21 augustus 2014 is ze gezien op het station in Brugge. In een grijze Volkswagen Up reed Kuijpers met die vriendin over de E40 richting Brussel. Langs die E40 is ze bij een benzinepomp in Drongen voor het laatst gezien. Haar vriendin heeft verklaard dat ze verder reden naar het tankstation bij Nijvel, en vervolgens door naar een Brussels treinstation waar hun wegen scheidden. Adriana L. deed een week na de verdwijning van Mieke bij de politie aangifte. Kuijpers zou in Brussel op de trein zijn gestapt.

Dat geloofde de Belgische politie niet, aldus Belgische media. De twee waren naar Brussel gereden in de auto van Kuijpers voor een uitstapje. Vriendin Adriana L. is in februari 2015 opgepakt op verdenking van ontvoering van Kuijpers. De politie vermoedde dat de twee al langer ruzie hadden over geld. Later is L. vrijgelaten.

De politie zegt deze week nieuwe aanknopingspunten te hebben gekregen maar ook niet uit te sluiten dat Kuijpers vrijwillig is ondergedoken.