Het ondergronds bankieren te lijf

Een Amsterdamse politiechef zegt in de papieren De Telegraaf dat hij zich zorgen maakt over de steeds grotere rol van ondergronds bankieren in de internationale criminaliteit. De opsporing van bijvoorbeeld drugshandel is daardoor moeilijk om het geldverkeer geen spoor nalaat. De Telegraaf zegt dat er recente onderzoeken naar zijn gedaan door de politie Amsterdam en in andere regio’s.

 

Ondergrondse bankiers werken bijvoorbeeld vanuit belwinkels, kapsalons of wasserijen.

‘Een partij drugs uit Amsterdam wordt bijvoorbeeld in Liverpool afgeleverd’, zegt politiechef Marc Schuuring. ‘Vroeger werden de drugs contant betaald en moest de partij de grens over. Dankzij ondergronds bankieren kan de drugsleverancier zijn geld gewoon in Amsterdam incasseren. Handlangers van de illegale bankier leveren de bankbiljetten in een boodschappentas af. Het ondermijnt het reguliere financiële stelsel. Met het totale bedrag dat wereldwijd via dit ondergronds bankieren wordt overgemaakt, kan een aanzienlijk deel van de Griekse staatsschuld worden afgelost’, aldus de hoofdinspecteur in De Telegraaf.

De laatste jaren heeft de politie in Amsterdam verschillende ondergrondse bankiers opgerold. Gezien de uitlatingen van de politiechef in De Telegraaf wil de politie kennelijk een speerpunt maken van de aanpak van deze handel.

Ondergronds bankieren bestaat al heel lang. Er zijn ook landen – als Afghanistan en Pakistan – waar geen ander banksysteem bestaat en ook bovengrondse bedrijven en instellingen zaken doen met hawala-banken.

Ondergronds bankieren is een steeds grotere rol gaan spelen in de drugshandel in Nederland en elders in de wereld sinds aan het begin van de jaren negentig wetgeving allerlei bovengrondse bancaire routes ging blokkeren. Al diep in de jaren negentig kwam de politie in onderzoeken ondergronds bankieren tegen.

Zo volgde de recherche in het onderzoek naar de Surinaamse cocaïnehandel door Desi Bouterse een spoor waarbij via een goudhandel in Rotterdam grote bedragen naar Suriname en vice versa konden worden overgeboekt.

Midden jaren negentig was al bekend dat bekende Amsterdamse xtc-handelaren ondergronds bankierden via winkels van Indiase Sikhs in Amsterdam.

Zie ook:

Verdachten aanslagen WFC gearresteerd 

Cash gevonden bij actie WFC 

NR rolt ‘onderwereldbank’ op 

‘Witwasserette sluisde 238 mio weg’