Het onzekere leven van een voormalig criminele informant

Ook in Italië maken ze bij de bestrijding van de georganiseerde misdaad gebruik van onder andere criminele informanten en (kroon)getuigen. Maar het systeem staat onder druk en verschillende getuigen die overliepen naar justitie vrezen voor hun leven. Zoals Gianfranco Franciosi: ‘Ik verraadde de narco’s, maar vervolgens werd ik door de Italiaanse staat verraden.’

Franciosi, ook wel bekend onder zijn bijnaam Giannino, was een expert in het (om)bouwen van razendsnelle boten, die gebruikt konden worden om cocaïne op zee op te kunnen pikken. Hij werkte jaren samen met de Italiaanse maffia en Zuid-Amerikaanse drugskartels, die hem blind vertrouwden.

Nachtmerrie

In februari 2009 leidde zijn informatie tot de arrestatie van een groot aantal drugshandelaren en werd 9000 kilo cocaïne gepakt. Maar vanaf dat moment begon ook de nachtmerrie voor Giannino. Franciosi zit aan de grond en woont in een caravan ergens in het noorden van Italië. Ieder moment vreest hij de wraak van de drugshandelaren. ‘Ik heb drie keer zelfmoord overwogen’ zegt hij tegen de Engelse krant The Guardian. Franciosi kreeg, nadat hij in een getuigenbeschermingsprogramma was beland, een baantje aangeboden als begrafenisondernemer met een loon van 1000 euro per maand.

Hoge prijs

Franciosi is niet de enige die een hoge prijs heeft betaald voor het helpen van de Italiaanse staat. Eerste kerstdag vorig jaar bijvoorbeeld werd Marcello Bruzzese door 2 gemaskerde mannen doodgeschoten in Pesaro. Hij was de broer van een pentito, een lid van de maffia dat was overgelopen naar justitie. De ‘Ndrangheta zou achter de moordaanslag hebben gezeten. De hoogste prijs tot nu toe werd betaald door Tommaso Buscetta, wiens informatie in de jaren tachtig een grote klap voor de Cosa Nostra betekende. In 2 jaar tijd werden zijn broer, zwager, schoonzoon en 4 achterkleinkinderen vermoord. Twee zonen van Buscetta verdwenen en werden nooit meer gevonden.

6200 beschermde getuigen

In Italië zouden 6200 beschermde getuigen zijn, inclusief familieleden. Een beschermde getuige krijgt een maandelijks bedrag tussen de 1000 en 1500 euro, aldus The Guardian. Elk ondergedoken familielid kan op 500 euro rekenen. Regelmatig zouden de vergoedingen niet worden uitgekeerd.

In de jaren negentig liep ook de Nederlandse Bettien Martens over naar de Italiaanse justitie. Door haar informatie werd een Colombiaans drugskartel opgerold.