Het “nieuwe” skimmen komt eraan

Voor wie het gemist heeft: vrijdagavond een interessant item in 1Vandaag over het onlangs ingevoerde “nieuwe” pinnen. In het pinsysteem is een belangrijk veiligheidslek aangetroffen en zou dus helemaal niet zo veilig zijn als door de banken en Currence wordt gecommuniceerd. Betaalapparaten in winkels kunnen worden gemanipuleerd, dat wil zeggen: zo aangepast worden dat de pincode van een klant is af te lezen. Kortom: het “nieuwe” skimmen. Kijken na de break.

Volgens 1Vandaag hebben de banken inmiddels in alle stilte veiligheidsmaatregelen getroffen. Het zijn deze maatregelen die verantwoordelijk zijn voor een grote pinstoring die al dagen het pinverkeer in Nederland hindert.

Donderdag en vrijdag was het pinnen in duizenden winkels platgelegd. Alle winkels die voorzien waren van de veiligheidspatch (software-update), en die voor hun pinverkeer met internet verbonden zijn, waren slachtoffer van de storing.

De banken ontkennen dat de beveiligingsmaatregelen de oorzaak van de huidige pinstoring is.

Deze maand startte minister De Jager een grote campagne die burgers moet overtuigen van het nieuwe pinnen, waarbij niet meer de magneetkaart maar de chip (de zogenaamde EMV-chip) op de bankpas wordt gebruikt. Het nieuwe pinnen maakt gebruik van een betaalpas met daarop de EMV-chip. Deze internationale standaard wordt in steeds meer landen gebruikt om het skimmen (kopieren) van pinpassen met een magneetstrook te voorkomen.

Skimmen was op zijn retour maar met deze nieuwe mogelijkheden zou het mogelijk opnieuw lonend kunnen worden.

Overigens zijn niet in alle landen pin en geldautomaten uitgerust met een chipfaciliteit. Daar werken de passen dus nog met de makkeijk te kopiëren magneetcode, en kunnen skimmers Nederlandse bankpassen na skimmen nog steeds te gelde maken.

Lees ook:

Sterke stijging fishingfraude

Tankstations massaal geskimd