Het raadsel van Skybox 233

De rechtbank van Amsterdam hield vrijdag de feiten in de mishandelingszaak van de Amsterdam Arena voor. Er zijn in de zaak zo'n vijftig getuigen gehoord die hebben verteld wat er in en rond de skybox 233 is voorgevallen tijdens het Sensation White-feest. Tijdens het voorlezen van de verklaringen door de voorzitter van de rechtbank diende zich een raadsel aan, waar de rechtbank aan voorbijging. De meeste getuigen spreken van vier of drie mannen die Everink sloegen of schopten. Slechts twee (Badr Hari en Ferhat Y.) staan er terecht. Waar zijn dan de andere twee?

Door @Wim van de Pol

Zoenen

Er zijn drie basisscenario's. De eerste is dat Koen Everink en getuige Saskia in de skybox aan het zoenen waren aan de bar. Everink ging naar de wc, toen hij naar buiten kwam werd hij toegetakeld. Het andere verhaal – verteld door Badr Hari – was dat Everink een opmerking maakte over Estelle Cruijff ('Was Ruud zijn geld op?'}. Toen Everink de wc uitliep gaf hij Badr een knipoog en toen gaf deze hem een klap met de buitenkant van zijn hand. 'Zij zijn toen doorgegaan', heeft Hari verklaard. Ten slotte is er het verhaal van Ferhat Y. die zegt net naar buiten te hebben willen lopen toen de kloppartij begon, en toen tussenbeide kwam en Everink naar buiten bracht.

Deinende groep

Getuige Saskia Martens zag vier mannen slaan. Een andere getuige hoorde 'Hee, hee, hee,' en nam 'een deinende groep rondom Everink' waar. Weer een andere getuige zag drie mannen bij de deur. Everink heeft gesproken over vier mannen die hem sloegen en schopten. Er zijn getuigen die zowel Hari als Y. hebben zien deelnemen aan de mishandeling, hoewel hun verklaringen uitéénlopen. 

Vervolgingsbeslissing

Zij staan nu terecht, maar waar zijn die andere mannen die deel uitmaakten van die 'deinende' groep? Volgens de rechtbank is toch in kaart gebracht welke mensen er allemaal aanwezig waren. Wie was bijvoorbeeld de 'blanke getatoeëerde man'? Het Openbaar Ministerie heeft ter zitting geen uitleg hierover gegeven. In andere mishandelingszaken – de portier bij Blinq en de vechtpartij in Jimmy Woo – zijn eveneens naast Badr andere verdachten – letterlijk – in beeld. In de Jimmy Woo-zaak zei de officier van justitie ter zitting dat nog geen vervolgingsbeslissing ten aanzien van mede-verdachten is genomen.

Eerlijk

Noch Badr, noch Ferhat Y. hebben namen genoemd van anderen die hebben geslagen. Maar die moeten er toch wel zijn geweest. Ter zitting heeft Badr Hari over de toedracht gezwegen. Ferhat Y leverde spaarzaam commentaar. Hij zei nog: 'Spijtig wat er met Everink is gebeurd, maar ik heb er helemaal niks mee te maken'. Voor slachtoffer Koen Everink is het gegeven dat geen van 'de betrokkenen' werkelijk heeft verteld wat er is gebeurd één van de zwaarst te verteren emoties. In zijn verklaring, die de voorzitter van de rechtbank voorlas, zei hij gekweld te worden door de vraag waarom het is gebeurd.

Laf

Everink schreef dat het nog niet duidelijk is of hij ooit weer kan tennissen of hardlopen zonder pijn of hinder. Everink: 'Deze zaak heeft mij getekend voor het leven. (…) Alle betrokkenen zijn te laf om het echte verhaal te vertellen. Ik zou zeggen: schaam jullie. (…) Ik roep jullie alsnog op eerlijk te vertellen wat er gebeurd is. (…) Pas als jullie eerlijk vertellen wat er is gebeurd ben ik bereid excuses te aanvaarden. Deze zaak kent alleen maar verliezers. (…) '    

Eerdere berichten over de zaak.