Het ronselnetwerk rond Osama T.

De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft afgelopen week de voorlopige hechtenis van Osama T. (23) met 90 dagen verlengd. De mogelijke Syrië-ganger is onlangs opgepakt na een tip. De man die de tip gaf deed uitgebreid onderzoek naar T. en waarschuwde naar eigen zeggen de AIVD en de politie voor de plannen van de jongen. Deze "Chessy" kwam T. op het spoor toen hij een onderzoek aan het doen was naar een netwerk van ronselaars voor de strijd van IS en Al Nusra in Irak en Syrië.

Hakbijltje

Amsterdammer T. is aangehouden op 31 juli en zou op het punt hebben gestaan naar Syrie af te reizen voor de globale jihad, maar had mogelijk ook plannen voor een aanslag in Nederland. Hij had bij zijn aanhouding twee messen en een hakbijltje bij zich. T. zou hebben verklaard dat hij naar Syrië wilde afreizen voor de jihad. Volgens Chessy, die zijn verhaal doet op de site van Mediawerkgroep Syrië, onderzoekt de politie nu of T. ook met anderen op reis wilde gaan en zo ja met wie.

Tand

Volgens Chessy stond T. in contact met een Koerdische ronselaar "Rennas", die in het circuit ook bekend staat als de ‘Tandje’ en of ‘gowtoe tifi mang’ (Surinaams voor man met de gouden tand). T. keerde zich echter af van hem af vanwege diens volgens islamitische maatstaven zondige levensstijl. Osama T. kwam daarna nog veelvuldig in contact gekomen met een aantal andere ronselaars. 

Druk

Chessy schrijft dat hij informatie over T. op internet heeft gepubliceerd om de politie onder druk te zetten hem aan te houden, ook al omdat hij bang was dat hij toch in Nederland of België een aanslag zou plegen. T. verbleef enige tijd ondergedoken in Antwerpen terwijl hij wachtte op reispapieren.

Chats

Chessy zegt te beschikken over telefonische chats tussen T. en Aboe Jihad, een bekende ronselaar. Chessy zegt nog veel informatie over het ronselnetwerk achter de hand te hebben die hij nog niet heeft gedeeld met politie of inlichtingendiensten. Het is niet duidelijk of de politie inmiddels ook beschikt over de chats. Dit is een fragment uit een chat die Chessy (Akhi) zelf met T. voerde: 

'Dat gaat niet lukken. Nog 3 weken akhi ik wacht op 3 salarissen. Plus visumplicht voor Turkije en Akhi zal ik via schiphol of dusseldorf vliegen? Via Nederland is een grote risico ik vlieg wel naar Istanbul danga ik met de bus naar gaziantep. Daar wordt ik opgehaald en overgebracht naar een Hotel akhi. Ik ben aan het zoeken goedkoopste ticket, anders pleeg ik een aanslag in Nederland.'