Passage: Het verhaal van Peerke S.

‘Hij heeft tegen mij gezegd dat hij het gewoon gedaan heeft’. Openingszin van Peter “Peerke” S. vandaag tegen de rechtbank. “Hij” was Peter la S. de kroongetuige. Je zou het bijna vergeten: Peter la S. beschuldigt een aantal verdachten van onderwereldmoorden. In deze fase van het liquidatieproces is het omgekeerd. Een aantal getuigen maakt juist hem verdacht van moord, op hasjhandelaar Gerrie Bethlehem. Dat doet S. ook.

Peter S. kijkt wel eens op ‘Crimesite‘, en had gezien dat La S. niet wordt vervolgd voor de Bethlehem-moord. Dat voelde niet goed. Met een niet nader genoemde cliënt van Nico Meijering had hij het een keer over de Passage-zaak gehad.

Kom, had die cliënt gezegd, rijden we even langs Nico. 

Wat is dan het verhaal van Peerke S.?

Via via had heeft S. voorjaar 2002 een afspraak met Jesse R. – over niet nader te noemen zaken –  bij het AC Restaurant in Utrecht, Lage Weide.

Parkeren tussen de benzinepomp en de AC. Even rustig wandelen en privépraten, richting het spoorwegviaduct. Jesse was te laat. S. vond dat R. en zijn metgezel zich een tikje vreemd gedroegen.

‘Alsof er iets was gebeurd.’

Bovendien maakte R. een ‘aparte’ opmerking. De nieuwsgierigheid van S. was gewekt. Hij wilde weten wát er dan was gebeurd.

‘Misschien kan ik er ook iets aan verdienen?’, had hij gevraagd aan Jesse R.

Antwoord: ‘Nee, je kan er niets aan verdienen. En je kan het ook beter niet weten.’

Maar goed: S. kwam het toch te weten. R. en zijn metgezel hadden zojuist een lijk het Amsterdam-Rijnkanaal in laten glijden. Gewikkeld in zeil uit een wietkwekerij in de buurt van Utrecht. In een loods was geschoten, zo begreep S.

De naam van het lijk kwam voor S. pas veel later. Gerrie Bethlehem kende hij niet. Wel het einde van de onbekende in het zeil:

‘Die man kwam binnen in de loods. Er stond een stapel dozen. Achter die dozen stapte Peter la S. vandaan en schoot hem neer.’

Zoiets had S. de metgezel van R. bij het AC restaurant horen zeggen. ‘Hij was er zelf nogal trots op,’ zei S. over die metgezel. Een ‘koele kikker’. Hij  had nog nooit iemand gesproken die net iemand had doodgeschoten. Hij kon zich voorstellen dat zoiets meer indruk zou maken.

Die metgezel was volgens S. de kroongetuige Peter la S.

Zie ook:

Het verhaal van Peerke S. #2 

Peerke S. getuige over Bethlehem-moord