Het ‘verraad’ van El Vicentello

Bij de hervatting van het proces tegen Joaquin “El Chapo” Guzman Loera was er eind vorige week de getuigenis van Vicente Zambada Niebla. In zijn donkerblauwe gevangenisoverall liep “El Vicentello” donderdag jl. de rechtszaal binnen, glimlachte even naar El Chapo en verklaarde vervolgens uitvoerig en belastend over Guzman. Zijn getuigenis sloeg in als een bom. 

Vicente Zambada (foto) is niet de eerste de beste. Hij is de zoon van Ismael Zambada García, een van de belangrijkste leiders van het Sinaloa-drugskartel met de bijnaam “El Mayo”. Sinds zijn tienerjaren was Zambada junior betrokken bij het misdaadkartel. Als tiener ging hij met zijn vader mee en bezocht hij bijeenkomsten van leden van het drugskartel. Vicente Zambada was voorbestemd om op termijn El Chapo op te volgen als leider van het Sinaloa-kartel. Het liep anders.

Uitgeleverd

‘Vanaf jonge leeftijd leerde ik talloze drugshandelaren en hun werkwijze kennen’ zei Zambada op zitting tijdens een 5 uur durende verhoor, waarbij hij gedetailleerd en van de hak op de tak vertelde over de drugshandel van het Sinaloa-kartel. ‘Aanvankelijk was ik een boodschappenjongen, maar naarmate de jaren verstreken kreeg ik steeds belangrijkere taken’, aldus Vicentello, die steeds hoger opklom in de rangen van het kartel. Totdat hij 2009 tijdens een legeractie werd opgepakt en aan de VS werd uitgeleverd. Hij bekende schuld aan drugshandel en is nog steeds in afwachting van zijn proces. Er zijn sterke aanwijzingen dat El Vicentello al gedurende zijn werkzaamheden voor het Sinaloa-kartel al informant was voor de Amerikaanse DEA (Drug Enforcement Administration). Hij verschafte de Amerikanen onder andere informatie over rivaliserende drugsorganisaties; in ruil liet de DEA Zambada zijn gang gaan met drugshandel. De rechter heeft de verdediging van El Chapo verboden om vragen te stellen over een eventuele deal die El Vicentello heeft gesloten met justitie.

Olietanker vol met coke

Zambada junior gaf tijdens de rechtszitting donderdag een ongekend inkijkje in de dagelijkse praktijk van het Sinaloa-kartel. Zo vertelde hij onder andere over het plan om Arturo, de broer van El Chapo, met een helikopter uit de gevangenis te bevrijden. (Het plan vond geen doorgang, omdat Arturo Guzman in de gevangenis werd vermoord.) Ook verklaarde El Vicentello over een ontmoeting met hooggeplaatste politici en vertegenwoordigers van de Mexicaanse oliemaatschappij Pemex. Met hen werd overeengekomen om 100.000 kilo cocaïne via een olietanker van Pemex naar de VS te smokkelen. Ook vertelde hij over cokesmokkel via treinen, onderzeeërs en duikboten.

1 miljoen dollar per maand

Zambada junior verklaarde ook over zijn vader El Mayo, die op de Most Wanted-lijst van de VS staat. Die zou beschikken over een budget van 1 miljoen dollar per maand om politici, militairen en politie-agenten om te kunnen kopen. Een van de militairen die werd omgekocht was een persoonlijke lijfwacht van de voormalige president Vicente Fox. Een generaal van het Mexicaanse leger stond voor 50.000 dollar per maand op de loonlijst van El Mayo.

Verraad

De Amerikaanse pers kwam woorden tekort om het ‘verraad’ van El Vicentello jegens zijn vader en El Chapo te beschrijven. Sommige media suggereerden dat El Mayo zelf achter de getuigenissen van zijn zoon zat. Om El Chapo veroordeeld te krijgen zou zijn zoon dan een relatief lichte straf krijgen en hijzelf zou ongemoeid blijven.

Crimesite schreef eerder over een aantal belangrijke getuigen tegen El Chapo.

El Mayo, de vader van Vicente Zambada.