Het verschil tussen medeplegen en medeplichtig

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft woensdag een 50-jarige vrouw alsnog vrijgesproken van medeplegen van moord op René Karamatali in 2008. In eerste aanleg had de rechtbank Zwolle-Lelystad haar tot veertien jaar veroordeeld.

Rioolput

René Karamatali uit Almere werd neergeschoten en diens lichaam werd in een rioolput gestopt. De zaak kwam na een terugverwijzing door de Hoge Raad opnieuw bij het gerechtshof. De Hoge Raad had geoordeeld dat de motivering van de uitspraak te kort schoot voor bewijzen van medeplegen. Voor medeplegen is een nauwe en bewuste samenwerking met de moordenaars vereist. Het hof vindt een nauwe samenwerking niet te bewijzen. De moordenaars kregen overigens allebei 29 jaar cel.

Medeplichtig

De advocaat-generaal had voor medeplichtigheid negen jaar en drie maanden geëist. Het hof oordeelde dat de vrouw is wel medeplichtig is geweest aan de levensberoving. Voor medeplichtigheid is het voldoende is dat de verdachte opzettelijk behulpzaam is geweest bij de moord. Ze heeft het slachtoffer opzettelijk aan het lijntje gehouden door met hem in gesprek te gaan en hem te zeggen dat hij nog even moest wachten. Hiervoor kreeg ze van het hof acht jaar en drie maanden, deze tijd heeft ze al in voorarrest gezeten.

De vrouw heeft deze hulp overigens steeds betwist. Volgens haar advocaat Tjalling van der Goot heeft ze inmiddels aangegeven de zaak daarom nog een keer in cassatie aan de Hoge Raad te willen gaan voorleggen.

Het arrest.