Het wordt steeds riskanter om pizza’s te bezorgen

Na een jarenlange daling is het aantal overvallen in Nederland dit jaar weer gestegen. Dat blijkt uit cijfers die de politie vandaag publiceert. Vooral bij pizzakoeriers zit een grote toename. Het aantal berovingen is bijna verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

De stijging van alle overvallen is klein, met 1 procent ten opzichte van 2017. In totaal zijn er dit jaar 992 overvallen gepleegd. Dat waren er vorig jaar 975. Het aantal overvallen op pizzakoeriers is gestegen van 41 naar 70. Naast pizzakoeriers waren supermarkten steeds vaker doelwit van overvallers.

Spoedoverleg

Supermarkten zijn 90 keer overvallen. Dat was in 2017 nog 72 keer. ‘We hebben spoedoverleg met de supermarkten om te kijken of ze extra maatregelen kunnen treffen’, zegt Jos van der Stap, landelijk coördinator overvallen. ‘In Nijmegen, Utrecht en rond Eindhoven was sprake van een serie overvallen op supermarkten.’ De daders werden aangehouden.

Alleen pin

Van der Stap juicht het initiatief van een grote pizza-leverancier toe die haar bezorgers zonder geld op zak laat rijden. Klanten kunnen alleen via de pin betalen. ‘Dat geldt jammer genoeg nog niet voor alle maaltijdbezorgers.’