‘Hidir K. verre van betrouwbaar’

Hidir K., de nieuwe getuige tegen Holleeder en Dino Soerel, is ‘verre van betrouwbaar’. Dat zegt Nico Meijering, advocaat van Dino Soerel in het Passageproces. Meijering kondigt aan dinsdag a.s. de verklaringen van Hidir K. openbaar te maken.

Door Vincent Verweij

Afgelopen vrijdag presenteerde het Openbaar Ministerie zijn nieuwe getuige in het liquidatieproces tegen Willem Holleeder. Via het tv-programma EenVandaag maakte het OM bekend dat deze Hidir K. belastende verklaringen heeft afgelegd tegen Holleeder, die zou hebben samengewerkt met Dino Soerel en Stanley Hillis bij het laten plegen van liquidaties.

Tegenwicht

Volgens persofficier Hoppenbrouwers van het OM zou Hidir K. ‘een betrouwbare getuige’ zijn ‘omdat hij ook niet om een tegenprestatie (geld, strafvermindering) heeft gevraagd’. Meijering schrijft in een persverklaring: ‘De getuige Hidir K. is ons reeds bekend uit het proces Enclave (moord op Willem Endstra, red.). Zowel de getuige als de door hem afgelegde verklaringen zijn o.i. verre van betrouwbaar. Voorts is onlangs gebleken dat Hidir K. twee jaar met het OM heeft onderhandeld om – zoals hij het zelf inmiddels genoemd heeft – zijn ’toekomst op orde te stellen’.

Verklaringen

Meijering noemde Hidir K. eerder al ‘een clown’. De advocaat kondigt overmorgen (een dag voor de proforma zitting met Holleeder) een publicitaire tegenzet aan: ‘Ten einde tegenwicht te bieden en de vanwege het OM aangerichte schade te beperken, zal op dinsdag a.s. ten behoeve van media nadere informatie omtrent Hidir K. worden verstrekt. Tevens zal de verklaringen afgelegd door Hidir K. beschikbaar worden gesteld opdat media zichzelf een oordeel kunnen vormen.’

Hieronder de bewuste reportage van EenVandaag waarin het OM de nieuwe getuige presenteerde.