Hier worden 19 kinderen per dag neergeschoten

In de periode 2012 – 2014 werden er 7100 kinderen neergeschoten. Per jaar sterven er 1300 kinderen door vuurwapengeweld. We hebben het niet over Syrië, of een andere oorlogshaard in de wereld, maar over de Verenigde Staten, land of the free

Per dag worden er in de VS 19 kinderen neergeschoten, daarvan overlijden er dagelijks 3,5. Vuurwapengeweld is daarmee de derde doodsoorzaak voor kinderen onder de 18 jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Texas.

Verreweg de meeste slachtoffertjes zijn tieners, in de leeftijdscategorie 13 tot en met 17 jaar. Voor de totale groep van jaarlijkse slachtoffers gaat het in acht van de tien gevallen om jongens.  Volgens het onderzoek worden in de zuidelijke staten van de VS de meeste kinderen opzettelijk door vuurwapens gedood. Afro-Amerikaanse kinderen lopen verreweg het grootste risico om slachtoffer te worden van vuurwapengeweld.

4,2% van de kinderen is een of meerdere malen getuige geweest van een schietpartij.

In januari 2016 hield toenmalig president Barack Obama een emotionele toespraak waarin hij stelde dat de wapenlobby het Congres in gijzeling hield. Daardoor konden wetswijzigingen om vuurwapengeweld te beteugelen niet worden doorgevoerd.