‘Hij heeft gezorgd dat mijn broertje begraven ligt’

Deze week hoort het gerechtshof nog enkele getuigen in de zaak van de dubbele moord in Staatsliedenbuurt (in 2012 in Amsterdam). Maandagmorgen was dat Chafik Yakhlaf. Morgen komt Benaouf A. aan de beurt.

Door Wim van de Pol

Nadat op Oudejaarsdag 2015 zijn broer Chahid in Kerkdriel werd doodgeschoten en Chafik ternauwernood aan de dood ontsnapte legde hij in de winter van 2016 twee verklaringen af tegenover de politie. In zijn verhoor in de beveiligde rechtszaal op Schiphol onderstreepte Yakhlaf wie daar in zijn ogen achter zat, (getuige) Benaouf A.: ‘Hij heeft ervoor gezorgd dat mijn broertje begraven ligt.’ (Een rechtszaak tegen de verdachten van die moord loopt nog).

Doelwit

Benaouf A.

Benaouaf A. was het doelwit van de schutters die Youssef Lkhorf en Saïd El Yazidi in december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam om het leven brachten. Hij is ook de belangrijkste getuige tegen (vooral) Anouar “Popeye” B.. De twee verdachten zijn veroordeeld op zijn verklaring en op forensisch bewijs, bijvoorbeeld glassplinters die in de auto en op andere plaatsen is gevonden. De verdediging van Anouar B. wil met de getuige Yakhlaf aantonen dat Ben A. als getuige niet betrouwbaar zou zijn, omdat hij rechtstreeks belangen heeft in de zaak. A. heeft van zijn kant onder meer verklaard dat de broertjes Yakhlaf hem naar de Staatsliedenbuurt hebben gelokt om hem te laten vermoorden.

Mongolen

Chahid Yakhlaf

Chafik Yakhlaf zegt enkele jaren lang met Ben A. te zijn omgegaan, in een tijd dat men elkaar nog niet naar het leven stond, tot 2012, en ook met Houssine A. een Amsterdammer die hij schetste als de figuur die Ben A. aanstuurde. Nadat er onenigheid en wantrouwen ontstond over een verdwenen partij van 200 kilo cocaïne kwam het tot een reeks liquidaties: in Antwerpen werd Najeb Boubouh geliquideerd en daarna volgde (onder meer) de dodelijke aanslag in de Staatsliedenbuurt, waar Ben A. nipt ontsnapte. Yakhlaf zegt dat Ben A. ‘jochies’ ‘als pionnetjes’ manipuleerde om moorden te laten plegen (zoals ‘die domme mongolen’ die ‘mijn broertje hebben geliquideerd.’). Yakhlaf: ‘Hij wilde mensen voor zich winnen met lulverhalen.’

Boos

Chafik Yakhlaf zei dat Ben A. boos werd toen hij en broer Chahid hem meden en hun telefoons niet meer opnamen als Ben A. belde:

Hij wilde ons liquideren omdat wij afstand wilden nemen. Hij voelde zich zwaar beledigd. Om te laten zien dat er niet te spotten valt met Ben.

Jongetjes uit de shisha-lounge en de coffeeshop die tegen Ben opkeken werden volgens Yakhlaf door A. ingeschakeld. Jongens als Rida Bennajem.‘ Gewoon een blower, aldus Yakhlaf (overigens wel een blower die in 2012 al overvallen pleegde). Yakhlaf:

Rida was een kip zonder kop. Maar het was geen verkeerde jongen. Je kon makkelijk misbruik van hem maken. Als je tegen hem had gezegd kom naar de moskee we gaan bidden dan was hij gegaan als je hem tegen hem had gezegd kom we gaan een bank overvallen had hij dat ook gedaan.

Rida Bennajem is in 2013 doodgeschoten in Amsterdam, verdachten zijn ervoor niet veroordeeld.

Gelokt

Ben A. is veroordeeld voor het aansturen van de liquidatie in Antwerpen. Uit de dossiers blijkt dat Rida Bennajem waarschijnlijk één van de schutters was. Yakhlaf zei voor het hof dat Ben A. Rida voor de moorden geld had beloofd maar dat had hij niet waargemaakt. Vervolgens zou Rida zijn overgelopen en Ben A. uit wraak naar de Staatsliedenbuurt hebben gelokt.
‘Hoe weet u dat?, vroeg de voorzitter van het hof.
‘Dat is algemeen bekend’, zei Yakhlaf, die ook zei dingen te hebben ‘doorgekregen’.

Zie de laatste berichten:

Stekeligheden en gescheld op zitting Staatsliedenbuurt

‘Getuige geïnstrueerd in Staatsliedenbuurt-zaak’