‘Hij werd gemarteld met een gloeiend heet strijkijzer’

In het El Chapo-proces spraken deze week een aantal getuigen over de gruwelijkheden die de drugsbaron zelf zou hebben begaan. Ook ging het over de geruchtmaken ontsnapping van El Chapo uit de gevangenis. Op een motorfiets – en weer door een tunnel.

Een van de getuigen die donderdag werd ondervraagd was Isaias Valdez Rios, alias Memín (foto), een voormalig lijfwacht en piloot van El Chapo.

Strijkijzer

Hij vertelde onder andere hoe op een gegeven moment een bendelid van een rivaliserend kartel bij El Chapo werd gebracht in de staat Durango. De man was al ernstig gemarteld met een gloeiend heet strijkijzer en had overal brandwonden. De kleding van het slachtoffer was op verschillende plekken in zijn huid gebrand. Ook zijn voetzolen vertoonden ernstige brandwonden. El Chapo was ontstemd over het feit dat de gemartelde man bij hem werd afgeleverd.

Geblinddoekt

Vervolgens ging El Chapo naar bed en werd de man geblinddoekt in een schuur opgesloten. Na 3 dagen opsluiting begon El Chapo de man te ondervragen over het Arellano-Felix-kartel, maar dat werd al na 20 minuten afgebroken, omdat de drugsbaas bezoek kreeg. De volgende dag ging het gezelschap naar een ander onderduikadres waar het slachtoffer werd opgesloten in een soort kippenhok. (Tekst loopt door onder afbeelding.)

Graf

Toen El Chapo hoorde dat de wonden van de man begonnen te stinken, gaf hij zijn bendeleden de opdracht om een graf te graven. Nadat het gat in de grond groot genoeg was werd het geblinddoekte slachtoffer aan de rand van het graf gezet. Tijdens de ondervraging door El Chapo, pakte de drugsbaas een klein kaliber pistool. Terwijl de gewonde man wankelend antwoord gaf, vuurde El Chapo op het slachtoffer. De man hapte nog naar adem toen hij in brand werd gestoken, aldus Memín. Daarna werd het graf dicht gegooid.

De voormalig bodyguard vertelde ook hoe 2 leden van het Los Zetas-kartel werden gemarteld en in brand gestoken.

Motorfiets

Een dag eerder vertelde een ander lid van het Sinaloa-kartel in de rechtszaal hoe El Chapo via een tunnel uit de Altiplano-gevangenis was ontsnapt. Na de ontsnapping waren al videobeelden opgedoken van hoe de drugsbaas via een gat in de badkamer de tunnel in was gegaan. El Chapo had de ontsnapping in het weekeinde gepland omdat er dan minder bewakers zouden zijn. (Tekst loopt door onder de afbeelding.)

Broer

In de tunnel stond een motorfiets plaats die op een rail was gemonteerd. Zo konden de drugsbaas en zijn helpers zich snel door de vluchtweg begeven. De broer van El Chapo reed op de motorfiets, de kartelleider zat achterop. Aan het einde van de tunnel stonden ATV’s gereed, waarmee naar een klein vliegtuigje werd gereden. Daags na El Chapo’s ontsnapping vond er in een onderduikadres in de bergen een kleine bijeenkomst plaats van alle belangrijke Sinaloa-kartelleiders en familieleden.

Nieuwe plannen

Een half jaar na zijn ontsnapping werd El Chapo door Mexicaanse mariniers weer opgepakt. Er werden al snel weer plannen gemaakt voor een ontsnapping, waarbij hooggeplaatst gevangenispersoneel miljoenen euro’s in het vooruitzicht werden gesteld. Die plannen konden uiteindelijk niet verwezenlijkt worden.

(Dit bericht is gemaakt op basis van verschillende rechtbankverslagen en tweets van verslaggevers die aanwezig zijn bij het proces in Brooklyn.)