‘Hij ziet mij als zijn bezit’ (UPDATE)

De weduwe van Cor van Hout (foto), Sonja Holleeder de zus van Willem, volgde alles over Cor in de media. Ze las ook nieuws als er iets was waardoor haar broer vast kon komen te zitten. Maar over de hoofdrolspelers in het Passageproces zegt ze niks te weten.

Door @Wim van de Pol

De advocaat-generaal wilde graag iets horen over Dino Soerel, verdachte in Passage. ‘Van Willem heb ik nooit iets over hem gehoord’, zei ze. Evenmin over Sjaak B. of Jesse Remmers. Remmers en Soerel worden verdacht samen met Holleeder mensen te hebben vermoord. Voor de Passage-zaak lijkt haar verhaal op het eerste gezicht niet van bijzonder belang.

Psychopaat

Net als maandag haar zus Astrid beschreef Sonja haar angstige jaren, toen ze al met de politie sprak.

Sonja: Ik ben heel bang voor mijn broer. (…) Hij weet wat ik doe. Hij ziet mij als zijn bezit. (…) Ik heb ook geluidsopnames gemaakt. In overleg met mijn zus. Als je het gewoon vertelt gelooft niemand het. (…)

Voorzitter: U heeft eens gezegd hij is een psychopaat?

Sonja: Ja, klopt. Hij is heel ziek, echt heel ziek.

Sonja noemt zichzelf een ‘verzorgend type’. Holleeder kwam te pas en te onpas bij haar langs. Ze deed zijn was en soms moest ze zijn was ophalen. Ook zei ze: ‘poepen en plassen deed hij altijd bij mij.’

Benzinepomp

Sonja Holleeder:

Kees Houtman kende hij al heel lang. Wat hij verder had met hem dat weet ik niet. Toen George van Kleef geliquideerd was heeft hij me laten komen naar de benzine pomp in Nieuw Vennep. Zijn zus was mijn beste vriendin. Het het enige wat hij wilde weten was: heb je nog wat gehoord van George? Heb je wat van je vriendin gehoord? Zijn er aanhoudingen geweest? Ik moest hij erg huilen. Voor mij was George een heel lieve jongen. Hij heeft heel erg geholpen na de dood van Cor. Ik heb hem niet kunnen waarschuwen. Willem zei: ‘Ik had iemand in het kamp van Kees als ik hem zou waarschuwen zou ik nog nooit meer wat horen uit het kamp van Kees.’ Hij wist dat Kees bezig was hem om te leggen. Het was hij of ik. Dat heeft ie ook gezegd over Endstra.

Cor van Hout

Sonja Holleeder:

Willem heeft Cor laten omleggen omdat hij dacht dat er geld was uit de erfenis. Hij had zich daarop verkeken. Hij dacht dat er erfenis was maar die was er niet meer, daar was hij heel gefrustreerd over. Na de moord zat hij eerst ’s middags huilend bij mij op de bank. ’s Avonds kwam hij terug dat hij voor de erfenis kwam. Het enige dat er nog was was mijn huis. Hij riep me naar Amsterdamse bos om het huis af te dragen aan Stanley Hillis.

Ze wordt even overmand door emotie.

Ik moest de schutter voor de moord op mijn eigen man betalen.

Ze bedoelt niet dat Stanley Hillis feitelijk de schutter was. Maar ze zei wel dat Holleeder op zeker moment ergens geld ophaalde om de schutters te betalen. De advocaat-generaal vroeg:

Waar of bij wie heeft hij geld gehaald?

Sonja: Ik beroep me op mijn verschoningsrecht.

Voorzitter: Welk verschoningsrecht?

Advocaat van Sonja Holleeder: Dan zou ze familieleden belasten.

Net als Astrid zegt Sonja geen twijfel te hebben over dat haar broer Cor van Hout heeft laten vermoorden:

Sonja: Hij heeft gezegd: ik heb het laten doen.

Voorzitter: Was hij bang voor Cor?

Sonja: Ja dat kan. Dat heeft hij ook wel eens gezegd. Maar Cor zit zo niet in elkaar. (…)

Hij zei ik ga hem alles afpakken. Hij gaat eraan. Vanaf die aanslag in 1996. Toen had hij het adres gegeven. Daar zat ik bij, bij die aanslag.

Zie eerdere berichten over het verhoor van Astrid Holleeder:

Vernietigende karakterschets van Holleeder

Het ‘conflict’ tussen Soerel en Holleeder (UPDATE)

Astrid Holleeder was ‘ziek’ van praten met justitie (UPDATE)