Verdachten moord Hillis in beeld

De recherche in Amsterdam is in het moordonderzoek over Stanley Hillis verdachten op het spoor. Dat zei een woordvoerder dinsdagavond in televisieprogramma Opsporing Verzocht. In dat programma zijn videobeelden vertoond van de aanslag, op 21 februari 2011 in Amsterdam-Watergraafsmeer. De politiewoordvoerder zei dat in het belang van het onderzoek deze beelden tot nu toe zijn achtergehouden. 

Door Wim van de Pol

De beelden zijn nu getoond omdat er informatie is binnengekomen over ‘personen en auto’s’ die mogelijk betrokken zijn bij de aanslag.

Hillis had op zijn laatste dag om 12:00 uur een afspraak. De politie wist daarvan en filmde hem. Op die beelden is te zien dat een man met een licht hinkende of onregelmatige tred Hillis, die nog achter het stuur van zijn auto zit, om het leven brengt. Op in scene gezet beeld is een pistoolmitrailleur te zien, het moordwapen is op de beelden van de observatiecamera niet goed te zien. De moordenaar loopt van de bijrijderstoel van de VW Transporter naar de auto van Hillis. Op het moment dat de man in het zicht van de achteruitkijkspiegel verschijnt, reageert Hillis: de achterlichten van zijn auto lichten op. Mogelijk schrok hij en trapte in reactie op de rem.

Opvallend is dat de VW Transporter al enige minuten stond geparkeerd ter hoogte van de enige parkeerplaats die er was, en waar Hillis zijn auto dus ook parkeerde. De moord vond plaats twee minuten na aankomst van Hillis. Het is duidelijk te zien dat de dader terugkeert naar de auto nadat hij een eerste keer geschoten had.

De dader benaderde Hillis aan de rechterzijde van diens auto omdat het stuur aan de rechterkant van van de auto zat. 

De politie maakte niets bekend over de bewering dat de schutter een derde keer naar Hillis toeliep, namelijk nadat het VW-busje een eindje de doodlopende Fizeaustraat was ingereden en was omgekeerd.

Volgens de politie is het zicht op de vluchtende auto verloren op de Spaklerweg. Waarschijnlijk zijn de daders bedrijventerrein Overamstel-I opgereden, aldus de politie. Er is daar geen uitweg zonder op de Spaklerweg terug te keren. Dat betekent dat het goed mogelijk is dat de auto daar ergens een loods is binnengereden. De auto is niet teruggevonden. In het boek Cold Cases staat deze mogelijkheid al vermeld. En ook dat de politie later dat voorjaar invallen op dat terrein heeft gedaan, formeel in een onderzoek naar voertuigcriminaliteit.

De politie herhaalde de beelden die van het voertuig zijn gemaakt in de Abraham de Haanstraat  in Amsterdam-Noord. Daarop is een man te zien die in de auto stapt, waarschijnlijk gefilmd door een observatiecamera van de politie. Mogelijk was deze man de dader, maar het zou ook om een andere man kunnen gaan.

De VW Transporter is eerder op de dag van de moord gefotografeerd, bleek uit de uitzending, door wat voor camera werd niet vermeld.

De daders hebben waarschijnlijk vier dagen voor de schietpartij de lokatie in de Fizeaustraat verkend, mogelijk in een Golf 5. Daarom is het vreemd dat ze de VW Transporter op de dag van de moord met de neus in de richting van de doodlopende kant van de straat parkeerden. Van de bijrijder is een compositietekening gemaakt.

In de buurt  van de Fizeaustraat is in Amsterdam op dinsdag 15 februari 2011 een witte Renault Trafic met het kenteken 92-BR-ZD onder verdachte omstandigheden gevonden. Een getuige zag drie mannen een witte scooter uit het busje halen. Toen ze in de gaten kregen dat zij gezien waren, laadden de mannen de scooter weer in en gingen er vandoor. In het busje vond de politie even later onder meer een “jammer” (dat is een apparaat om telecommunicatieverkeer te verstoren) twee maskers en een vuurwapen. De politie ziet een mogelijk verband tussen dit busje en de aanslag op Hillis.

Het item over Hillis begint op 29’15”