Hillis: de ontbrekende speculatie

De geliquideerde lieve oude Stanley Hillis. Deed vrijwilligerswerk voor het dierenasiel op Aruba. Zat in een bubbelbad in het Spaanse onderkomen van de consul van Venezuela samen met met Mink K., Ron de J. en Jan Femer. Nam plotseling afscheid in Amsterdam-Oost. Vrij Nederland deze week: ‘In kringen met veel argwaan jegens de opsporingsinstanties valt steeds vaker de beschuldiging ‘staatsliquidatie’. In hun theorie is een gefrustreerd politieapparaat tot eigenrichting overgegaan.’ Dat soort roddels krijg je na zo’n onduidelijke moord als op Hillis. De speculaties over de moord op Hillis uit Vrij Nederland even op een rij.

 

Het was Mink K. Hillis verdacht hem ervan, na K.’s gesprekken met Fred Teeven in 1999, informant te zijn. Hun beider adviseur Evert Hingst kreeg de keus: kies voor mij of voor Mink. Hingst koos voor Stanley.  En Hingst vertelde Hillis ‘zonder scrupules en gedetailleerd over Mink.’

Het waren de erven Mieremet die een oude rekening vereffenden, omdat ze Hillis ervan verdachten John Mieremet te hebben geript?

Het waren ‘zakenlui’ die Hillis, naar verluidt, samen met Holleeder had afgeperst en nu een eindafrekening wilden maken?

Speculaties. Er staat één speculatie niet bij in Vrij Nederland.

De ontbrekende speculatie: Hillis was jarenlang informant van iemand bij de Amsterdamse recherche.

Het verschil tussen Mink en Stanley was dat Mink acht jaar naar binnenging vanaf 1999. Hij werd daarna kostte wat kost vervolgd voor de voordeurbom op Jaap van der Heiden in 1993.

Stanley H. kreeg alleen (eind 2007) een kennisgeving van niet verdere vervolging in deze zaak. In het Van der Heiden-dossier zat belastend telecombewijs tegen Stanley Hillis. Hillis zou op 10 april 1993 met zijn mobiele telefoon in de buurt zijn geweest van de ontploffing.

Dat bewijs was er tegen Mink K. ook, alleen, volgens getuigenverklaringen van misdaadanalisten van de Amsterdamse politie, maakte Mink K. helemaal geen gebruik van de telefoons die in Alkmaar zijn geweest.

Bijna de gehele Amsterdamse jongensclub is weggevaagd, velen van hen waren informant. Volgens deze speculatie had ook de beste informant een beperkte houdbaarheidsdatum.